Na trvalém suchu toho déšť moc nezměnil. Chovatelům schází seno, dobytek nemůže ani na pastvu

Události ČT: Na trvalém suchu toho déšť moc nezměnil (zdroj: ČT24)

Po suchých týdnech zkropil část Česka déšť. Teď má pršet celý týden a svlažit většinu území. Na dlouhodobém suchu toho déšť zatím příliš nezměnil. Jsou místa, kde nepršelo šest týdnů. Nedostatek vody dělá potíže třeba chovatelům, chybí jim seno a sláma pro zvířata, využít nemohou mnohdy ani pastviny, které se ještě pořádně nezazelenaly.

Duben alespoň dosud patřil mezi extrémně suché měsíce. Problémy mají hlavně zemědělci. Pole rychle žloutnou a sesychají. „Sucho se stalo úplně kalamitní, poněvadž všechno sejeme do prachu. Osivo, které zasejeme, tak nedělá v zemi nic,“ upozornil agronom Zemědělského družstva Klučov Jaroslav Malach.

  • Česku podle odborníků schází asi 400 milimetrů srážek. V krajině tedy chybí deště jako za jeden celý rok.

Aktuální nálada chovatelů napříč Českem pak vyznívá ve smyslu „seno nad zlato“. Loňského sena je totiž málo, a co zbylo, není moc kvalitní. Pastviny se sice už po zimě začaly zelenat, ale stále to nestačí. Dokud je trávy málo, musí chovatelé držet dobytek ve stájích na seně, aby si výběhy nenávratně neponičili. „Když je teď na to pustím, tak to samozřejmě sežerou, budou rádi, ale budou to mít hned spasené. Já potřebuju, aby tady vydrželi až do podzimu,“ poznamenal farmář z Prachova Petr Mráz.

Zemědělci se pokouší už teď si budoucí letní seno, které ještě ani nevyrostlo, dopředu zamluvit u kolegů z větších družstev. Málokde ale uspějí. I velké statky ho mají málo. „V žádném případě nepočítáme s tím, že by se nějaké seno vůbec prodávalo,“ přiblížil soukromý zemědělec z obce Radim Vratislav Kříž.

Seno podražilo, výjimkou nebyly ani krádeže

Přitom se na senu dá slušně vydělat. Ještě před třemi lety se středně velký balík prodával za pět set korun. Vloni se cena vyšplhala i na pětinásobek.

Ze sena se tak stala drahá, nedostatková a velmi žádaná komodita. V řadě případů přilákala zloděje. Loni na podzim například na Klatovsku pachatel odvezl z cizích pozemků 42 balíků sena. Na Chrudimsku zase zloději rovnou louku posekali a tak odcizili seno za 60 tisíc korun.

Dražší seno zvedá náklady na výkrm, a u jatečních zvířat má pro spotřebitele nepříjemný důsledek – dražší maso. I letos se tak sucho zřejmě podepíše na vyšší ceně hovězího.

  • Jako seno se označovala dřív pouze první seč louky, na přelomu května a června. To, co vyroste později, už není seno, ale otava. První se dá sekat zhruba v červenci. Když dost naprší, tak ještě podruhé na začátku září. Na rozdíl od sena mívá otava menší výživovou hodnotu, nebývá už zelená, a často má v sobě tvrdé stonky a plevele. V posledních letech se ale i méně kvalitní otava prodává jako seno, kterého je tak málo, že jiná varianta ani nezbývá. Protože ale tato píce není tak kvalitní, hospodářská zvířata se musí dokrmovat. Nejčastěji ječmenem, ovsem či kukuřicí, které se pěstují na polích, jež však zároveň z krajiny vytlačují právě obyčejné louky.