Lyžařské zájezdy do Alp se na nejbližší termíny ruší. Kanceláře slibují, že platby vrátí

Lyžařské zájezdy do Alp se na nejbližší termíny ruší (zdroj: ČT24)

Pro lyžaře z Česka letos o svátcích zůstane nedostupná většina evropských areálů. Sjezdovky sice otevřeli ve Švýcarsku, Rakousku a Polsku, všude ale platí omezení pro turisty ze zahraničí. Itálie, Francie a Německo na svahy do konce roku nepustí ani vlastní amatéry. Ruší se tak na nejbližší termíny i lyžařské zájezdy do Alp. Zhruba polovina klientů cestovních kanceláří přitom na jejich nákup využila vouchery za zrušené letní dovolené.

Je to takové malé déjà vu – podobě jako při jarní koronavirové vlně opět stovky klientů, kteří si koupili zájezd, nikam nepojedou. Rušit se tak musí třeba lyžařské zájezdy do Rakouska na prosinec.

„Hotely se otevřou až v lednu, my teď proto kontaktujeme klienty – jsou jich zhruba čtyři stovky – a domlouváme se s nimi, jestli si zájezd přehodí na pobyt v hlavní sezoně, nebo pokud ne, tak jim vracíme peníze,“ konstatuje mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Češi, kteří chtějí do Rakouska už teď, tam musejí do desetidenní karantény. S negativním testem ji můžou opustit po pěti dnech. Jenže v Rakousku jsou dosud zavřené i hotely.

Francie, Itálie a Německo zatím neplánují ani otevření ski areálů, přestože se na to mnohé připravovaly. „Jeden ztrátový měsíc pro nás znamená mínus třicet procent z obratu,“ říká starosta francouzského Coruchevelu Jean-Yves Pachod.

Tamní podnikatelé se bouří, vadí jim i to, že ve Švýcarsku nebo Rakousku sezónu zahájí – byť ve velmi omezeném režimu a s povinnou karanténou pro všechny příchozí z rizikových států.

Na Slovensku se pak otevřely některé areály v Nízkých Tatrách. Využily toho, že vláda má o celostátních pravidlech mluvit až v novém týdnu. Vleky a lanovky se rozjely také na polské straně Tater. Lidé se tu ale nemůžou ubytovat, hotely i penziony jsou v zemi otevřené jen pro služební cesty.

Vedle speciálních policejních jednotek na dodržování pravidel v tomto středisku dohlížejí i sami provozovatelé. „Velmi důsledně požadujeme, aby měl každý z lyžarů zakrytá ústa a nos,“ potvrzuje marketingový manažer ze ski resortu Kotelnica Białczanska Paweł Nalowieski.

Polská vláda sice sjezdovky nejdřív otevřít odmítla, pak ale změnila názor. Podle ministra hospodářství se o to přímo zasadil prezident Andrzej Duda, který je známý jako vášnivý lyžař.

Cestovní kanceláře lákají lidi už na léto

České cestovní kanceláře se za těchto okolností snaží lákat klienty i na léto. A podle Jany Fajtové z pražské pobočky CK Fischer takové zájemce už tato kancelář má – během jednoho dopoledne přišli tři. To považuje za dobré znamení, protože před podzimními omezeními během dne často nepřišel vůbec nikdo.

„Klient nyní platí pouze jednu zálohu, a to 990 korun a zbytek doplácí až třicet dnů před odletem. A pokud se rozhodne, že na dovolenou neodjede, vrátíme mu všechny peníze zpátky,“ ujišťuje mluvčí CK Fischer Bezděk. A kanceláře slibují, že vrátí platbu bez ohledu na to, zda klient uplatnil voucher nebo platil penězi.

Problémy s odjezdy tak přetrvávají od jara. Letos se trh propadl až o osmdesát procent. „Předloni s námi na dovolenou odjelo dvě stě tisíc klientů, letos to bylo kolem padesáti tisíc,“ upřesňuje mluvčí Čedoku Eva Němečková. Každý rok tato kancelář vypravuje do zahraničí zhruba šest desítek delegátů. Letos jich ale byla podle Natálie Mikušové z Čedoku jen třetina.

Zatímco loni se s cestovními kancelářemi nejčastěji létalo do Řecka a Španělska, letos to bylo Řecko a Bulharsko.