Koruna útočí na hranici 26 korun za euro. Je nejsilnější od začátku intervencí

Kurz koruny k euru se ve středu dopoledne dostal na 26,03 koruny za euro. Česká měna tak byla vůči euru nejsilnější od začátku intervencí v listopadu 2013. Nakonec ale oproti předchozímu závěru pouze stagnovala na 26,08 koruny za euro. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Intervence České národní banky, které uměle držely kurz koruny slabší než 27 Kč za euro, skončily letos v dubnu.

Za středečním posílením české koruny stojí podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy rostoucí počet globálních finančních institucí, které avizují, že Česká národní banka zvýší své úrokové sazby už na svém zasedání 3. srpna.

Korunu by podle Kovandy nemělo oslabit ani plánované čtvrteční zveřejnění červnových údajů k cenám průmyslových výrobců.

V úterý koruna vůči euru stagnovala na 26,07 Kč/EUR, ačkoliv se po poledni krátce dostala k hranici 26,10 Kč/EUR. Vůči americkému dolaru koruna posílila o 20 haléřů na 22,52 Kč/USD. Od ukončení intervencí koruna vůči oběma měnám postupně posiluje. Koncem června se dostala pod 23 korun za dolar. 

Vývoj koruny vůči euru
Zdroj: XE.com

Nejrychlejší růst cen nemovitostí v EU

Hlavní ekonom ING pro ČR Jakub Seidler uvedl, že růst cen nemovitostí v Česku (12,8 procenta) byl v prvním čtvrtletí letošního roku nejvyšší v Evropské unii. Vyplynulo to ze středeční zprávy evropského statistického úřadu Eurostat. Stejnou pozici mělo Česko i v posledním čtvrtletí loňského roku. 

Upozornil tedy, že podle něho „nerovnováhy na trhu nemovitostí začínají být stále významnější, což souvisí s extrémně uvolněnou měnovou politikou, kdy současná politika nulových sazeb není konzistentní s vývojem domácí ekonomiky“. 

Domnívám se, že ČNB nebude již s růstem sazeb otálet a první zvýšení sazeb po téměř deseti letech přijde velmi pravděpodobně již na začátku srpna.
Jakub Seidler
hlavní ekonom pro ING ČR

Naopak makléř společnosti Conseq Tomáš Kálal si myslí, že prostor pro zvýšení sazeb sice jednoznačně je, na druhou stranu teď podle něho není zvykem, že by se někde zvyšovaly. Připomněl i politiku Evropské centrální banky a pokračující odkupování dluhopisů. Proto považuje za málo pravděpodobné, že by ČNB přistoupila ke zvýšení sazeb už v srpnu. 

Makléř Kálal o vývoji koruny (zdroj: ČT24)

Za současným posilováním koruny vidí Kálal i oblibu celého středoevropského regionu. Připomněl posilování akciových indexů střední Evropy, které „stojí na vrcholu posilování indexů z celého světa“. 

K prolomení hranice 26 korun za euro může podle něho dojít už nyní, ale dlouhodobě si myslí, že „část zpráv zase ovládnou spekulanti, kteří se budou vracet do eura a naopak vytlačí kurz koruny zpět k 27 korunám za euro“.