Konkurenční boj v srpnu dál zlevňoval hypotéky. Zájem o ně se ale nezvedá

Průměrná úroková sazba hypoték v srpnu klesla na 2,61 z červencových 2,68 procenta. Sazby klesly již sedmý měsíc v řadě. Vyplývá to z aktuálních údajů Fincentra Hypoindexu. Hypoteční sazby se tak dostaly na úroveň loňského podzimu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta. Od té doby většinou rostla. Navzdory levnějším hypotékám ale zájem o ně opět opadl.

„Uvolnění měnové politiky v hlavních světových ekonomikách dopadá i na český finanční trh bez ohledu na setrvání České národní banky na svých sazbách a dává českým bankám dostatečné indicie, že měnová politika se v Česku zpřísňovat nebude. V rámci intenzivního konkurenčního boje se tak i v srpnu posunuly průměrné sazby Fincentrum Hypoindexu na nižší úroveň už téměř o 0,4 procentního bodu od hodnot z počátku roku,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Průměrná úroková sazba hypoték (v %)
Zdroj: Fincentrum Hypoindex/Hypoindex.cz

Konkrétně bylo v srpnu sjednáno 6153 hypotečních úvěrů za 14,294 miliardy korun. Ve srovnání s loňským srpnem přišlo do bank pro hypoteční úvěr o 2322 klientů méně a objem sjednaných hypoték se propadl o téměř 4,5 miliardy korun. Srpnové objemy se tak dostaly pod úroveň roku 2015.

Srpnový meziroční pokles o 24 procent se zdá na první pohled hrozivý, řekl ředitel hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milan Voldřich. Připomněl ale, že v loňském roce už byl trh touto dobou ovlivněn chystanou regulací hypoték ČNB. Loni v srpnu se tedy začal projevovat efekt předzásobení, který vyhnal prodejní čísla do neobvyklých výšek. 

„Kombinace nedostatku nemovitostí na trhu a přísnějších podmínek pro poskytování hypotečních úvěrů přivádí do bank méně klientů. Ty se snaží lákat na nízké úrokové sazby nebo například na úvěry bez poplatku a některé dokonce netradičně spustily své podzimní kampaně ještě v srpnu,“ míní hypoteční specialista ChytryHonza.cz Daniel Horňák.

Letos objem hypoték možná nepřekročí ani hranici dvou set miliard

Vzhledem k dosavadnímu vývoji se podle Rajdla dá jen těžko očekávat, že se objem poskytovaných hypoték vyšplhá na loňských téměř 218,5 miliardy korun. „V konečném součtu za rok 2019 se budeme blížit částce mezi 170 a 180 miliardami korun,“ podotkl Horňák.

Banky bojují s poklesem zájmu o hypoteční úvěry i v září a pokračují ve snižování úrokových sazeb. V minulém týdnu oznámila pokles hypotečních sazeb Česká spořitelna, Wüstenrot hypoteční banka či Fio banka.

Odborníci se ale rozcházejí v názoru na budoucí vývoj. Podle Voldřicha bude v dalších měsících růst sazeb již nevyhnutelný. Hlavní poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura ale míní, že situace na trhu bude nutit banky k dalším akcím a k dalším slevám. „Když se podíváme po Evropě, sazby hypotečních úvěrů jsou obvykle nižší než v Česku. V průměru se pohybují mezi jedním a dvěma procenty. To dává jistý prostor pro další snižování sazeb hypotečních úvěrů,“ dodal.

„Hypotéky budou zlevňovat i nadále. Budou zlevňovat i v dalších zemích Visegrádské skupiny. Kdo tedy hypotéku nepotřebuje nutně hned teď, může zkusit štěstí vyčkáním na ještě nižší sazby,“ tvrdí také hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Staňura si pak všímá i toho, že pohyb Hypoindexu směrem dolů je v protikladu k tomu, jak ke své základní úrokové sazbě přistupuje Česká národní banka.

„Na jednu stranu by s ohledem na externí hrozby a riziko zpomalující se ekonomiky měla uvažovat o snížení svých sazeb, aby podpořila ekonomiku. Na druhou stranu inflace za srpen je 2,9 procenta a to se ČNB rozhodně nelíbí. Pokud chce udržet svůj celoroční inflační cíl na dvou procentech, musí uvažovat ne o snížení, ale o zvýšení sazeb. Což by bylo v přímém protipohybu k Hypoindexu, který klesá už sedm měsíců v řadě,“ poznamenal.