Koalice se bude sama zabývat platy politiků a soudců. Návrhy opozice na jejich zmrazení odmítla

Vládní koalice se bude ve středu zabývat zmrazením platů politiků. V pondělí vláda zároveň odmítla návrh SPD a k plánu Pirátů je neutrální, uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Návrh SPD počítá se zmrazením platů pouze poslancům a senátorům na letošní úrovni, návrh Pirátů, který podepsali i zástupci KDU-ČSL a STAN, plánuje zmrazit platy ústavním činitelům včetně soudců. Oba návrhy jejich předkladatelé zdůvodňují snahou šetřit peníze v době, kdy hospodářství ovlivnila epidemie koronaviru.

„Návrhy Pirátské strany a SPD na zmrazení platů politiků nic neřeší. Další rok by došlo ke skokovému nárůstu a jsme tam, kde jsme byli. Řešením je redukce a trvalá změna,“ uvedla Maláčová. Dodala, že o to bude usilovat ve středu na koaliční radě. 

Co navrhují poslanci

Oba poslanecké návrhy počítají se zmrazením takzvané platové základny, tedy 2,5násobku průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře, na letošní úrovni. Od platové základny se pak pomocí koeficientů stanoví platy na jednotlivých pozicích.

Pokud by zákon zmrazil platovou základnu na letošní úrovni, pak by základní měsíční plat poslance a senátora zůstal na letošní úrovni 90 800 korun, základní plat prezidenta by i nadále činil 302 700 korun hrubého a premiéra 243 800 korun. Pokud se však nic nezmění, pak by v příštím roce vzrostly příjmy ústavních činitelů podle výpočtu ČTK asi o devět procent. Řadový poslanec a senátor by dostal přidáno asi 8100 korun na 98 900 korun měsíčně.

Ve druhém čtvrtletí letošního roku přitom činila podle Českého statistického úřadu průměrná hrubá měsíční nominální mzda 34 271 korun. Medián –⁠ představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed mzdového rozdělení; to znamená, že polovina hodnot mezd je nižší a druhá polovina je vyšší než medián –⁠ pak činil 29 123 korun. 

Ministerstvo usiluje o trvalé snížení platů politiků a soudců

Ministerstvo práce navrhuje snížit platy politiků a soudců trvale. Platový základ by se jim podle návrhu neměl zmrazit či ubrat jen dočasně kvůli koronavirové krizi, ale nastálo.

Prezidentovi, premiérovi, členům vlády, poslancům či senátorům by podle propočtů ve srovnání s dneškem v budoucnu klesl plat nejméně o pětinu, soudcům pak minimálně o třetinu.

Někdy dochází k zaměňování pojmů plat a mzda. Platem jsou odměňováni zaměstnanci státu, krajů, měst a obcí a jimi zřizovaných rozpočtových a příspěvkových organizací. Mzdou jsou pak odměňováni zaměstnanci v soukromém sektoru.