Evropské akcie zažily nejhorší propad za 11 týdnů. Těžce zasaženy byly i burzy v USA

Evropské akcie zažily ve čtvrtek nejhorší den za více než 11 týdnů kvůli poklesu optimismu ohledně vývoje ekonomiky. Panevropský akciový Index STOXX 600 se snížil o 4,1 procenta. Nedařilo se ani pražské burze, její index PX ztratil 3,62 procenta. Přes dvě procenta odepsaly také akciové indexy v Asii. K nejhorším propadům však došlo ve Spojených státech, kde například index Dow Jones klesl o 6,9 procenta. Burzy reagovaly na výhled americké centrální banky Fed – ve středu uvedla, že letos čeká v USA propad o 6,5 procenta – a na obavy z druhé vlny pandemie koronaviru.

Ve čtvrtek ztratily všechny hlavní evropské indexy. Britský FTSE 100, jehož součástí je i česká antivirová společnost Avast, klesl o 3,99 procenta, německý DAX o 4,47 procenta a francouzský CAC 40 přišel o 4,71 procenta. 

Americký index Dow Jones, který zahrnuje třicítku předních společností, klesl ve čtvrtek o 6,90 procenta. Širší index S&P 500 ztratil 5,89 % a technologický Nasdaq Composite pak 5,27 procenta. Americké akcie tak zažily nejprudší propad od března.

Na pražské burze nejvíce ztratily akcie Erste Bank

Pražská burza propadla o 3,62 procenta, index PX se snížil na 907,84 bodu, kde byl naposledy začátkem června. Tento pokles byl třetí v řadě a postihl všechny tituly.

Nejvíce klesla hodnota cenných papírů Erste Bank, ztratila 7,24 procenta na 579,20 koruny. Šlo o nejobchodovanější akcie dne s objemy obchodů za více než 258 milionů korun. Další bankovní tituly přišly o více než čtyři procenta. Komerční banka ztratila 4,28 procenta a akcie se v závěru dne obchodovaly za 559 korun. Moneta Money bank klesla o 4,18 procenta na 55 korun. Akcie pojišťovny VIG odepsaly 1,69 procenta.

Zájem se otáčí ke státním dluhopisům a zlatu

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk připomněl, že hlavní světové indexy padají o dvě až čtyři procenta a zájem investorů se stáčí k bezpečí státních dluhopisů či zlata. Záminkou ke zrychlení propadu se podle něj stalo zasedání Fedu, který zůstal u svého negativního výhledu a čeká pomalé oživení.

„Příslib držet sazby u nuly pak tíží zejména banky, které tak kvůli slabému výhledu pro ekonomiku i plošší výnosové křivce dostávají dvojitý zásah. Prudce však padají i tituly, skrze které investoři ještě před pár dny zuřivě spekulovali na rychlé oživení,“ poznamenal Vlk. Poukázal přitom na sedmiprocentní propad Erste, který podle něj představoval pro pražskou burzu hlavní závaží. 

Pokles zasáhl také burzy v Asii

Asijské akcie ve čtvrtek po desetidenním růstu oslabily. Reagovaly na horší výhled americké centrální banky, který zpochybnil optimismus ohledně oživení světového hospodářství po pandemii.

Hlavní index hongkongské burzy Hang Seng klesl o 2,27 procenta na 24 480,15 bodu. Hlavní index čínských akcií CSI300, který sleduje obchodování na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, se snížil o 1,09 procenta na 3995,88 bodu. Ukazatel tokijské burzy Nikkei 225 pak odepsal 2,82 procenta na 22 472,91 bodu.

Americká centrální banka (Fed) ve středu předpověděla, že hrubý domácí produkt Spojených států v letošním roce klesne o 6,5 procenta. Míra nezaměstnanosti v USA by podle Fedu měla na konci letošního roku činit 9,3 procenta, zatímco v květnu dosahovala 13,3 procenta.

Šéf Fedu Jerome Powell konstatoval, že „ani nezvažoval zvýšení úrokové sazby“, která podle očekávání zůstává beze změny v pásmu nula až 0,25 procenta. Cesta k obnově ekonomiky bude podle Powella dlouhá a Fed bude muset reagovat proaktivně. Základní úroková míra se podle něj bude blížit nule až do roku 2022.