ERÚ nechce, aby tarify poškodily spotřebitele. Navrhne úpravu i alternativy

Plánované změny v tarifech cen elektřiny se setkaly s kritikou, že se lidem přestane vyplácet šetřit. Návrh označil za špatný i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Energetický regulační úřad prohlásil, že navrhne úpravu tarifů i alternativní postupy. Upozorňuje ale, že může být nutné upravit i státní energetickou koncepci a národní akční plán pro chytré sítě.

Změny tarifního systému se týkají takzvaných regulovaných cen. ERÚ je stanovuje každoročně. Zahrnují například platby za přenos a distribuci elektřiny. Vitásková už dřív řekla, že nové tarify, které by měly začít platit od příštího roku, by mohly vydržet deset až patnáct let. Platby by se měly odvíjet od velikosti jističe.

ERÚ při stanovení tarifů vycházel z národního akčního plánu pro chytré sítě a aktualizované státní energetické koncepce, která předpokládá, že do konce roku 2016 dojde k revizi tarifů způsobem, který zohlední „vývoj inteligentních sítí, rozvoj decentralizovaných zdrojů a pasivních domů.“ Náklady jednotlivých skupin uživatelů musí být stanoveny tak, aby byly spravedlivé a nediskriminovaly.

obrázek
Zdroj: ČT24

ERÚ: V expertním týmu bylo i ministerstvo průmyslu a obchodu

ERÚ se hájí, že nová tarifní struktura byla zpracována v expertním týmu za přímé účasti zástupců ministerstva průmyslu a obchodu. „Již loni v létě jsem si nebyla jista, zda je nová tarifní struktura připravena tak, aby nepoškodila skupiny spotřebitelů, proto jsem si vyžádala oponentní posudky od dvou nezávislých institucí (ČVUT, PMAC),“ napsala Vitásková.

I když jí doporučily tarifní strukturu co nejdříve zavést, odmítla nové tarify podepsat a nařídila ještě veřejné konzultace. Jejich výsledkem je zatím několik tisíc připomínek od lidí na nové tarify.

Nový systém tarifů by znamenal zdražení pro víc než 38 procent domácností, ukázala analýza ministerstva průmyslu a obchodu.

Podle pondělního vyjádření premiéra by změna v platbách elektřiny znamenala zdražení pro víc než 38 procent domácností a 91 procent podnikatelů s malou spotřebou. Návrh je podle něj třeba přepracovat a se změnou není třeba spěchat.

Není nutné nové tarify uspěchat

„Sdílím názor, že není nutné nové tarify zavádět ihned, neboť Energetický regulační úřad v rámci nastavování pravidel pro IV. regulační období zajistil pro regulované subjekty dostatek prostředků na údržbu, obnovu a rozvoj sítí,“ napsala předsedkyně ERÚ v dopise premiérovi. Úřad navrhne jednak úpravu tarifů, ale také další alternativní postupy, které by zabránily poškození skupiny spotřebitelů.

Regulátor spolu s tím upozornil, že „bude pravděpodobně nutné upravit také aktualizovanou státní energetickou koncepci a národní akční plán pro chytré sítě, které schválila vláda České republiky.“