Účet za elektřinu podle jističe u Sobotky narazil. Nové tarify jsou podle něj špatně

Události: Nově by se měla cena elektřiny určovat podle jističe (zdroj: ČT24)

Více než 38 procent českých domácností by zaplatilo za elektřinu víc, pokud by začal platit nový systém tarifů, které navrhuje Energetický regulační úřad (ERÚ) – takový je výsledek analýzy ministerstva průmyslu. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jsou tarify špatně nastavené, a s jejich změnou tak není nutné spěchat.

Sobotka se kvůli tarifům sešel nejen s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD), jehož resort analýzu vypracoval, ale i s ministryní práce Michaelou Marksovou (ČSSD). „Nový systém tarifů pro platbu elektřiny, který navrhuje pro příští rok Energetický regulační úřad, by znamenal zdražení cen elektřiny pro více než 38 procent domácností, vyšší ceny by zaplatilo také 91 procent podnikatelů s malou spotřebou elektřiny,“ shrnul premiér závěry analýzy.

Podle Sobotky je návrh ERÚ špatný, a je tedy nutné ho přepracovat a „pojmout komplexně“. „Nové tarify byly spočítány na základě vládou schválené aktualizované státní energetické koncepce a národního akčního plánu pro chytré sítě. Takže to není náš výmysl,“ dodává mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Ne spotřeba, ale jistič rozhoduje

Navrhované změny tarifního systému se podle regulačního úřadu týkají výhradně takzavných regulovaných cen, které právě ERÚ každoročně stanovuje. Zahrnují například platby za přenos a distribuci. Na silovou složku ceny, kterou stanovují jednotliví dodavatelé, nemá mít změna žádný vliv. Nový tarifní systém má motivovat lidi, aby šetřili s velikostí svých jističů. Protože právě jističe mají hlavní vliv na náklady za distribuci.

Panují však obavy, že změny dopadnou například na chataře nebo chalupáře, kteří mají nízkou spotřebu, ale současně mají jistič s vyšší kapacitou.

Sobotka vidí v návrhu hned několik rizik. Dopadl by totiž na domácnosti s nízkým odběrem elektřiny a snižuje motivaci šetřit při odběru elektrického proudu.

Premiér dodal, že podle jeho názoru není nutné se zavedením nových tarifů spěchat. „Nic nás nenutí, abychom nový systém plateb za elektřinu zaváděli už od roku 2017,“ uvedl. Vláda podle něj nemůže ERÚ přikazovat, jak mají platby za elektřinu vypadat, je však povinna upozornit na negativní dopady.

„Paní předsedkyně (Alena Vitásková, předsedkyně ERÚ pozn. red.) řekla, že se nové tarify upraví tak, aby nebyla poškozena žádná skupina obyvatel, nebo že je pro domácnosti prozatím nevypíše,“ dodává Chvojka. 

Už dnes je 60 procent dávek na bydlení tvořeno náklady na energie – my jako stát tak prostřednictvím dávek financujeme energetické společnosti.
Michaela Marksová
ministryně práce a sociálních věcí

Podle Mládka předloží jeho resort analýzu návrhu ERÚ vládě pravděpodobně příští pondělí „Pro nás je nepřijatelné jakékoliv dělení, že se schválí nějaké tarify jenom pro část odběratelů a pak pro ten zbytek. My bychom rádi viděli celkový návrh. Ten by měl také odpovědět na otázku, jak bude celkově rozděleno břemeno, které vyvolává to, že máme ne pět tisíc, ale 35 tisíc zdrojů elektřiny a do budoucna jich bude ještě více,“ uvedl ministr. 

Odbory: ERÚ trestá ty, kteří elektřinou šetří

Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly návrh trestá občany za to, že šetří elektrickou energií, kupují si nízkoenergetické spotřebiče a úsporné žárovky. „Nezávislý energetický regulátor jim navrhuje diskriminační pravidla, občané mají platit za to, že vůbec mají možnost odebírat elektrickou energii. Takto si nepředstavujeme veřejnou službu,“ uvedl Středula.

A návrh nemá podporu ani od ekologů. I oni jsou toho názoru, že dopadá hlavně na ty, kdo energií šetří. Nesouhlas s nastavením tarifů již dříve vyjádřilo i Sdružení obrany spotřebitelů – Asociace. „Na naši organizaci se hojně obracejí spotřebitelé, kteří si pomocí kalkulátoru na stránkách ERÚ spočítali, kolik by podle nových tarifů za elektřinu platili. Mnohdy je to až o několik tisíc korun ročně více než doposud,“ sdělila předsedkyně sdružení Gerta Mazalová.