Ekonomika USA loni vzrostla o 5,7 procenta, nejvýrazněji od roku 1984

Hrubý domácí produkt (HDP) USA se za minulý rok zvýšil o 5,7 procenta. V rychlém odhadu to oznámilo americké ministerstvo obchodu. Jde o největší roční nárůst od roku 1984. Analytici přitom předpokládali zrychlení jen o 5,5 procenta, upozorňuje agentura Reuters. Ve čtvrtém kvartálu hospodářský růst zrychlil v ročním přepočtu na 6,9 procenta z 2,3 procenta ve třetím čtvrtletí.

Zotavení největší ekonomiky světa přichází po rekordním propadu o 3,4 procenta v roce 2020 v důsledku pandemie onemocnění covid-19. Jednalo se o nejvýraznější pokles za čtyřiasedmdesát let.

HDP loni podporovaly rozsáhlé podpůrné programy a mimořádně nízké úrokové sazby. Americký Federální rezervní systém (Fed) však tento týden signalizoval, že úroky začne v březnu zvyšovat kvůli rostoucí inflaci.

Za loňským růstem je především vzestup výdajů spotřebitelů, který dosáhl 7,9 procenta. O 9,5 procenta se zvýšily soukromé investice.

V posledním čtvrtletí roku ale spotřebitelské výdaje rostly tempem 3,3 procenta ročně. Naopak tempo růstu soukromých investic vzrostlo na dvaatřicet procent, zejména díky tvorbě zásob, čímž firmy reagovaly na vyšší poptávku spotřebitelů.

Prezident Joe Biden po zveřejnění statistiky oznámil, že jeho plán na podporu ekonomiky funguje. Vyzval zároveň Kongres, aby schválil návrh, jehož cílem je učinit Spojené státy konkurenceschopnější.

Růst by mohl pokračovat

Ekonomové očekávají, že i v letošním roce bude americké hospodářství pokračovat v růstu, ale pomalejším tempem než loni. Například Mezinárodní měnový fond letos počítá ve Spojených státech se čtyřprocentním zvýšením.

Řada amerických podniků, zejména v odvětví pohostinství a zábavy, se totiž i nadále potýká s negativními dopady šíření nové varianty koronaviru omikron.

Spotřebitelské výdaje, které jsou klíčové pro hospodářský růst, také může nepříznivě ovlivňovat výpadek příjmů. V letech 2020 a 2021 totiž vláda posílala domácnostem šeky, aby jim pomohla v období, kdy mnoho podniků propouštělo. Jejich platnost ale většinou skončila.

Trhy reagují optimisticky

Americké akcie zahájily čtvrteční obchodování růstem. Index S&P 500 přidával asi 0,9 procenta na 4389 bodů. Index zahrnuje pět set nejvýznamnějších společností, které jsou obchodovány na amerických burzách.

Index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho technologických firem, vykazoval růst skoro o 0,8 procenta na 13 648 bodů. Firmy z tohoto indexu patří často k růstovým podnikům, na které předpoklad zvyšování úrokových sazeb často nepříznivě doléhá více než na zralé firmy.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, před 16:00 středoevropského času přidával 0,7 procenta na 97,12 bodu. Vracel se tak k nejvyšším hodnotám od poloviny roku 2020.