Členské státy Mezinárodního měnového fondu schválily rekordní zvýšení rezerv

Členské státy Mezinárodního měnového fondu (MMF) schválily navýšení nouzových rezerv o 650 miliard USD (13,9 bilionu korun). Padla tak poslední překážka, která tomu dosud stála v cestě. Jde o největší rozšíření nouzových rezerv za sedmasedmdesát let existence měnového fondu, platit začne od 23. srpna. Peníze mají příjmovým zemím pomoci vypořádat se s rostoucím dluhem a s následky pandemie nemoci covid-19, oznámil fond.

Rozšíření nouzových rezerv MMF, takzvaných zvláštních práv čerpání (Special Drawing Rights - SDR), je první od roku 2009. Tehdy byly těsně po globální finanční krizi rezervy posíleny o 250 miliard amerických dolarů.

Výkonná ředitelka MMF Kristalina Georgievová označila posílení rezerv za „injekci pro svět“, která pomůže upevnit globální ekonomickou stabilitu. Těžit z něj budou všichni členové a pomůže zejména nejzranitelnějším zemím, které se potýkají s dopady pandemie.

Pro rozvojové země a pro země s nízkými příjmy je určeno 275 miliard USD. Georgievová dodala, že MMF nyní bude aktivně spolupracovat se zeměmi na tom, aby bohaté státy své prostředky, které jim budou v rámci SDR přiděleny, postoupily chudším zemím.

Až po roce dojde k realizaci

Měnový fond se snažil o posílení rezerv více než rok. Původně byl plán odložen na začátku roku 2020, kdy ho zablokovaly Spojené státy, největší akcionář MMF. Tehdejší ministr financí ve vládě prezidenta Donalda Trumpa Steven Mnuchin prohlásil, že prostředky by se nedostaly ke státům, které je nejvíce potřebují. Postoj USA se změnil až pod vedením nového prezidenta Joea Bidena. I tak je konečná částka maximální, jakou mohly USA podpořit, aniž by musely získat souhlas Kongresu, upozornila agentura Bloomberg.

Peníze z rezerv jsou přiděleny všem 190 členským zemím MMF v poměru k jejich kvótám. Země G20, tedy největší ekonomiky světa, na nich mají podíl téměř 70 procent. Pouze tři procenta jsou určena zemím s nízkými příjmy. Celkově připadne 58 procent SDR vyspělým ekonomikám a 42 procent mladým tržním ekonomikám a rozvojovým zemím.

Skupina G7 v červnu schválila plán na přerozdělení sta miliard dolarů ze svých SDR chudším zemím. Širší skupina G20 pak v červenci podpořila posílení SDR o 650 miliard dolarů, neupřesnila však, jaká částka z toho bude přerozdělena chudším zemím.

MMF tak nyní „bude pokračovat v aktivní spolupráci s našimi členy, aby identifikovala životaschopné možnosti dobrovolného přesměrování SDR z bohatších zemí do chudších a zranitelnějších, s cílem podpořit jejich oživení z pandemie a dosáhnout odolného a udržitelného růstu,“ uvedla Georgievová.