Češi se cítí chudí a euro nechtějí, říká Zámečník. Přitom Slovákům prospělo, míní Kohútiková

Češi euro odmítají, Slováci ho přijali dobře. O důvodech debatují Zámečník a Kohútiková (zdroj: ČT24)

Slovensko slaví deset let s eurem a podle někdejší viceguvernérky Národní banky Slovenska Eleny Kohútikové se obyvatelé s novou měnou sžili. Euro proto doporučuje i Čechům. Na Slovensku se podařilo debatu o euru dobře vést, lidé ztráceli obavy, to by se mělo stát i v Česku, hodnotí Kohútiková. Podle hlavního analytika týdeníku Euro Miroslava Zámečníka se ale Češi cítí chudými, proto evropskou měnu odmítají. Řekli to v pořadu Události, komentáře.

Zatímco tři čtvrtiny Čechů podle agentury CVVM v současnosti odmítají euro, devět z deseti Slováků je podle společnosti TopForex s měnou, kterou země před deseti lety přijala, spokojeno. Proč se tolik liší postoje dvou národů, které spolu ještě před třemi dekádami tvořily společný stát, vysvětluje analytik Zámečník pohledem do devadesátých let, kdy už měli Češi i Slováci vlastní vlády.

„Slovenská republika se dostala do problémů už v červenci 1993 a museli devalvovat měnu o 10 procent. Devadesátá léta měli opravdu smutná. Ani vláda Vladimíra Mečiara nebyla z pohledu mezinárodního postavení Slovenska nic příjemného. Pak přišla reformistická vláda, která si uvědomovala, že potřebuje velkou dávku kredibility. A ta spočívala v přijetí evropské měny. Chopili se šance a nepromarnili ji,“ domnívá se Zámečník.

Podporují Češi zavedení eura?
Zdroj: ČT24

Velkou zásluhu na tom podle něj měla bývalá vicegurvernérka Národní banky Slovenska Kohútiková. Ta dnes slovenský krok chválí. „Vysoká podpora eura je daná tím, že celý proces byl připravený v nejlepším možném čase. Byl velmi dobře komunikovaný, lidé měli dopředu dostatek informací. A hlavně celá komunikační strategie byla orientovaná na obavy lidí ohledně ztráty měnové politiky a inflace. To všechno se podařilo,“ zdůraznila Kohútiková.

Slováci se podle ní s eurem dobře sžili. „Zdá se mi, že lidé pochopili, že euro pro ně bylo v době ekonomické krize určitou kotvou. Berou to jako naprostou součást normálního života,“ říká někdejší viceguvernérka.

Češi se cítí chudí, přitom podle Kohútikové by s eurem přišel rychlejší růst

Naopak Češi se podle analytika Zámečníka cítí chudí, proto euro odmítají. „Koruna je součást české identity. Slovenská zkušenost s jejich vlastní korunou nebyla bůhvíjaká, ta měna byla slabší. Koneckonců když přijímali euro, tak se třikrát změnila a zpevňovala parita. V roce 1993 jsme začínali jedna ku jedné, čili slovenská koruna se rovnala české. Slovenská měna, když přijímala euro, byla tuším 30,126 slovenské koruny, což je o 15 procent slabší, než je dnes česká koruna k euru. Jinými slovy Češi jsou přesvědčeni, že pro ně přijetí eura není výhodné,“ shrnul Zámečník.

To se ale podle něj může změnit: „Povede-li si česká koruna špatně a euro dobře a dokončí své domácí úkoly, tak Češi jsou schopní poměrně rychle změnit názor.“

Podle Kohútikové by přitom euro Česku prospělo, stejně jako bylo přínosem pro Slováky. „Euro vám přinese dodatečný ekonomický růst. My jsme v analýzách upozorňovali, že s eurem bude na Slovensku vyšší ekonomický růst a rychlejší přibližování průměru Evropské unie. Navíc by lidé dostali do ruky měnu, kterou mohou platit všude, protože je všeobecně akceptovaná,“ poznamenala bývalá viceguvernérka Národní banky Slovenska.