Ceny většiny výrobců v říjnu dál rostly. Naopak pokles cen v zemědělství zpomalil

Ceny většiny výrobců v říjnu dál meziročně rostly. V průmyslu stouply o 0,2 procenta, u stavebních prací se zvýšily o 3,6 procenta a tržní služby pro podniky zdražily o 5,3 procenta. Naopak v zemědělství ceny pošesté v řadě meziročně klesly, a to o necelou desetinu. Vyplývá to z informací, které na webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

Meziroční pokles cen zemědělských výrobců v říjnu zpomalil na 9,7 procenta ze zářijových 13,4 procenta. V rostlinné výrobě ceny klesly o desetinu, v živočišné výrobě byly nižší o 9,4 procenta. Zhruba o třetinu zlevnily olejniny a obiloviny. Mléko oproti loňskému říjnu zlevnilo skoro o pětinu a drůbež o 5,6 procenta. Naopak růst statistici zaznamenali například u cen ovoce či brambor, které zdražily o více než dvě pětiny. Meziměsíčně byly ceny zemědělských výrobců v říjnu vyšší o 4,2 procenta.

V průmyslu meziroční růst cen zpomalil na 0,2 procenta ze zářijových 0,8 procenta. Proti loňsku stouply například ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu. O více než šedesát procent zdražilo uhlí. Naopak klesly ceny koksu a rafinovaných ropných produktů nebo základních kovů. Meziměsíčně se ceny průmyslových výrobců snížily o 0,1 procenta. 

Ceny stavebních prací se v říjnu podle odhadů statistiků meziročně zvýšily o 3,6 procenta, zatímco v září to bylo o čtyři procenta. Materiály a výrobky pro stavebnictví oproti loňsku zlevnily o 0,7 procenta. V meziměsíčním srovnání se ceny stavebních prací zvýšily o 0,2 procenta, ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví klesly oproti září o půl procenta.

U tržních služeb pro podniky zaznamenali statistici meziroční růst o 5,3 procenta po zářijových 5,1 procenta. O pětinu stouply ceny za služby v oblasti zaměstnání, poštovní a kurýrní služby zdražily o 13,2 procenta. Meziměsíčně služby pro podniky zdražily o 0,3 procenta. Proti září stouply ceny za reklamní služby a průzkum trhu a za právní a účetní služby.

Analytici: Ceny naznačují pokles inflace

Hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil uvedl, že data ukazují na uklidňování cenového vývoje v průmyslu. „Z historických maxim, kterých bylo dosaženo v lednu letošního roku, již ceny klesly o 3,3 procenta, což dává naději i na umírněný vývoj spotřebitelských cen v nadcházejících měsících. Kromě klesajících nákladových tlaků by na spotřebitelské ceny měla tlumivě působit i slabá domácí i zahraniční poptávka, která bude výrobce nutit ke snižování vlastních marží ve prospěch zákazníků,“ uvedl.

„Ještě o něco příznivěji se pak situace jeví v zemědělství, kde se ceny oproti maximu z letošního ledna nacházejí o více než patnáct procent níže. Celkově tak aktuální data z výrobní sféry nezavdávají větší důvod k obavám a nadále umožňují návrat spotřebitelské inflace začátkem roku 2024 do nízkých jednociferných hodnot,“ doplnil Hradil.

„Zpomalování růstu cen potravin by tak mělo i nadále pokračovat, což se zároveň bude projevovat na nižší inflaci,“ míní také analytik Raiffeisenbank Martin Kron. Oslabování cenových tlaků v průmyslu spojuje se slabou poptávkou, která vede k omezování výroby. „Firmy navíc ve vyšší míře přistupují k slevovým nabídkám, aby dokázaly své zboží prodat,“ dodal.

„Vývoj výrobních cen odpovídá scénáři oslabování inflačních tlaků v české ekonomice. V průběhu roku 2024 by se meziroční inflace měřená indexem spotřebitelských cen měla dostat do oblasti dvouprocentního cíle České národní banky,“ shrnul hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler ale uvedl, že údaje o výrobních cenách nenabízejí jasné vodítko pro to, zda Česká národní banka (ČNB) už v prosinci sníží základní úrokovou sazbu ze současných sedmi procent. Upozornil, že průmyslové ceny meziměsíčně nad očekávání klesly, zemědělská výroba meziměsíčně zdražila nad rámec běžného sezonního vývoje. Data tak poskytují argumenty jak zastáncům snížení sazeb v bankovní radě ČNB, tak zastáncům jejich stability, uvedl Seidler.