Bydlení zdražuje Čechům rychleji, než stačí vydělávat. Ceny v Praze jsou nejvyšší ve střední Evropě

Události: Ceny bydlení v Česku (zdroj: ČT24)

Pořízení vlastního bydlení je ve srovnání s ostatními státy Unie pro Čechy stále dražší. Zatímco například v Německu byty podražily v posledních pěti letech o čtvrtinu, v Česku to je o více než 37 procent. V Praze dokonce téměř o polovinu. Vyplývá to z aktuálních čísel Eurostatu. Zájem o koupi bytů nebo rodinných domů přesto neklesá. Tíživá situace je také u nájmů.

V Praze tlačí ceny nahoru nedostatek volných bytů ve městě i okolí. Bydlení je v hlavním městě ve vztahu k průměrným platům nejdražší ve střední Evropě.

Napříklav Berlín také čelí v posledních letech prudkému růstu cen bytů. I tam se ale na byt vydělává kratší dobu než v Praze. Za standardní třípokojový byt je to 8,4 ročních platů. Tedy asi o šest let méně než v Praze. 

Ceny bytů v evropském srovnání
Zdroj: ČT24

A v hlavním městě to podle developerů nebude levnější nejméně v dalších dvou letech. „Ten mírný růst v jednotkách procent, do pěti procent by měl být letos i příští rok,“ odhaduje Dušan Kunovský, který stojí v čele Central Group.  

Podobný trend se začíná projevovat rovněž v Brně. Byty tam v posledních dvou letech dokonce zdražují rychleji než v hlavním městě, je jich nedostatek. Praha i Brno tak ve zdražování předběhly taková města, jako například Londýn nebo Paříž. Město nad Seinou je jednou z nejdražších metropolí v Evropě. Metr čtvereční zde stojí kolem 10 tisíc eur (přes 250 tisíc korun). Ceny nemovitostí tam ale v posledních čtyřech letech rostou ve srovnání s ostatními státy Evropy podprůměrně.

V posledních pěti letech zdražily nemovitosti v České republice o víc než třetinu. Průměrné mzdy ve stejném období přitom rostly jen o 28 procent. 

Cena bytů
Zdroj: ČT24

Nájmy za jedenáct let zdražily o 78 procent

Rovněž nájemné v Česku výrazně zdražilo: za posledních 11 let stouplo v průměru o více než tři čtvrtiny. Důvodem je nedostatek volných bytů a v posledních letech i přísnější pravidla pro poskytování hypoték.

Ceny rostly nejvíc v Praze. Jen za poslední tři roky skoro o pětinu. Loni platili lidé v hlavním městě měsíční nájem za byt průměrně skoro 21 tisíc. Největší zájem je o dvougarsonky a dvoupokojové byty.

Srovnání nájmů
Zdroj: ČT24

Ceny nájmů v posledních letech prudce rostou. V Česku se za posledních jedenáct let zvedly o 78 procent, což je druhé nejrychlejší tempo v Evropě. A podle analytiků se situace příliš měnit nebude ani v následujících letech. Největší zdražení se znovu čeká v Praze. Nájemní byty tam shánějí hlavně lidé, kteří přijíždějí za prací. Nejen z Česka, ale i ze zahraničí.

„Druhou typickou skupinou jsou mladí lidé, kteří chtějí cestovat, studovat. Nechtějí se vázat na dvacet třicet let jako my nebo naši rodiče, kteří na to byli zvyklí,“ řekl analytik Key Consulting Estate pro Finep Tomáš Kašpar. 

Nové byty jsou přitom stále menší. Důvod je jasný, méně metrů znamená také nižší nájemné. „Takže 1+kk bude kolem 35 metrů čtverečních, 2+kk kolem 50 metrů čtverečních,“ uvedl Marcel Soural z developerské společnosti Trigema. 

Developeři ale zároveň tvrdí, že všechno má svůj strop. Podle nich se tak mikrobytů, jako mají třeba v Asii, v Česku obávat nemusíme. 

  • Loni bylo v krajích ve třetím čtvrtletí k dispozici přes 19 tisíc volných nájemních bytů s průměrnou výměrou zhruba 57 metrů čtverečních. Průměrný měsíční nájem byl 10 641 korun, tedy 201 korun za metr čtvereční. 
  • Nejvíce platili lidé v Jihomoravském kraji, necelých 13 tisíc. Naopak nejméně si účtují majitelé bytů v kraji Ústeckém: průměrně něco málo přes 8 tisíc. 

Nejvíce platí lidé v Praze 1, průměrně skoro 37 tisíc. Nejméně v Praze 9, přiblině 15,5 tisíce. Nedostatek bytů zvyšuje kromě nájmů i ceny nemovitostí. Za posledních pět let podražily v Evropské unii nejvíc v Maďarsku, Portugalsku a Česku. Právě v tuzemsku ceny stouply o víc než třetinu. Jen pro srovnání: ve Francii to nebylo ani o desetinu.

„Jednoznačným důvodem, proč je dostupnost bydlení v Praze v porovnání s okolními metropolemi nejhorší, je nedostatek povolovaných bytů. Je jich extrémě málo a jsou povolovány velmi dlouho,“ uvedla analytička Sdružení pro architekturu a rozvoj Michaela Tomášková.