Britské firmy se kvůli brexitové nejistotě rekordně předzásobují

Události: Nejistota britských firem (zdroj: ČT24)

Předzásobování britských firem před blížícím se odchodem Británie z Evropské unie je na rekordní úrovni. Od léků přes autosoučástky až po toaletní papír, uvádí zpravodaj ČT v Británii Bohumil Vostal. Upozorňuje i na studii Bristolské univerzity, podle níž klesla hodnota průměrné firmy obchodované na londýnské burze o 16 procent. A to za dva a půl roku od referenda.

Hlavní obavou firem je návrat celních kontrol při tvrdém brexitu, tedy odchodu Británie bez dohody. Nejhlasitěji se ozývají vývozci britské oceli. Britské úřady a firmy mohou přijít o přístup k osobním údajům, které mají na serverech v EU, upozorňuje Vostal. 

Vláda v Londýně mírní obavy, že na tvrdý brexit doplatí celá britská ekonomika. 

„Nejsem jedním z těch, kteří zveličují a říkají, že brexit bez dohody bude pro naše hospodářství zkázonosný. Ano, může znamenat narušení, ale britská ekonomika ho naprosto přežije,“ řekl britský ministr pro mezinárodní obchod Liam Fox. 

Brexitová nejistota si už vybrala první viditelnější daň. Hrála roli v rozhodnutí japonské automobilky Nissan, že nezačne vyrábět v britské továrně novou řadu vozů. „Měli bychom se vyhnout brexitu bez dohody, abychom minimalizovali dopad odchodu Británie z EU na globální ekonomiku,“ podotkl japonský premiér Šinzó Abe. 

Stoupenci tvrdého brexitu označují taková varování za strašení. Podle aktuálního průzkumu je ale hlavní obavou Britů právě brexit. Myslí si to 63 procent obyvatel. „Racionální reakcí firem i domácností na nejistotu je zastavit investice, omezit utrácení a čekat, co se stane,“ uvedl autor studie dopadů brexitu Piotr Korczak z Bristolské univerzity. 

Spojené království by mělo z EU vystoupit už za sedm týdnů. Politická nejistota ale jen narůstá. Parlament odmítá brexit bez dohody. Stále víc se spekuluje, že by země mohla datum odložit.