Profit z brexitu? Firmy prchající z Británie míří ve velkém do Nizozemska

Události: Nizozemsko profituje na nejistotě kolem brexitu (zdroj: ČT24)

Až třetina firem sídlících ve Velké Británii se podle průzkumu bude kvůli brexitu stěhovat z ostrovů do zahraničí. Tento odliv už přitom začal: na kontinent míří banky, pojišťovny i centrály nadnárodních korporací. Řada z nich si za své nové působiště vybrala nedaleké Nizozemsko, které nabízí výhodný daňový systém.

Z Británie se už do Nizozemska přesunuli výrobci elektroniky Sony a Panasonic i potravinářský gigant Unilever. A dalších 250 firem se k přesunu podle nizozemské vlády ještě chystá. 

Nizozemsko láká firmy na nízké dividendové a korporátní daně, ale také na stabilní podnikatelské prostředí a blízkost Británie. Neodcházejí však jen soukromé společnosti. Na začátku roku se do Amsterdamu přesunula například Evropská agentura pro léčivé přípravky.

  • Část svých aktivit už přesunulo do zahraničí kvůli blížícímu se brexitu zhruba 11 procent britských podniků. Dalších pět procent firem přesun do zahraničí plánuje a 13 procent firem takovýto krok aktivně zvažuje. Vyplývá to z průzkumu mezi řediteli 1200 podniků, který zveřejnilo podnikatelské sdružení Institute of Directors.

Rotterdamský přístav musí nabrat nové pracovníky

Rotterdamský přístav
Zdroj: ČT24

Zvláštním případem je největší přístav v Evropě. V Rotterdamu se na brexit připravují zřejmě nejvíc z celého Nizozemska. „Zákazníci jsou závislí na bezproblémovém obchodu tady v Rotterdamu. A my budeme v bezproblémovém obchodu pokračovat i po brexitu,“ ujišťuje komunikační manažer přístavu Mark Dijk.

Ať už bude odchod Británie z Unie vypadat jakkoliv, v přístavu budou třeba stovky nových pracovníků. V případě odchodu s dohodou přibližně 750, v případě tvrdého brexitu dokonce až 930 nových lidí.

Nechceme vydělat, ujistil diplomaticky premiér

Nizozemská vláda má z příchodu firem radost, jedním dechem ale ujišťuje, že na brexitu nechce vydělat. „Nechci vidět brexit jako obchodní příležitost, protože brexit není dobrý,“ tvrdí premiér Mark Rutte.

Ve skutečnosti je jeho kabinet prostřednictvím své investiční agentury v kontaktu s dalšími firmami, které hledají „po-brexitové“ působiště. „Každá nově příchozí firma, velká či malá, je úspěchem,“ přiznal agentuře AFP mluvčí vládní agentury Michiel Bakhuizen.