Lékařská péče kvůli povodním není ohrožena, ujistil Válek

Brífink ministra zdravotnictví Vlastimila Válka a hlavní hygieničky Barbory Mackové ke krokům ministerstva a hygienické služby v souvislosti s povodňovou situací (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v souvislosti s povodňovou situací ujistil, že zdravotnická péče je dostupná všem. Podle něj nejsou na místě obavy, že by se jí lidem kvůli velké vodě nedostalo. Například v Bohumíně pomáhají okolní zdravotnická zařízení. Dodávky léčiv po povodni jsou většinou zajištěné běžnou formou. Pokud se do postižené oblasti distributor nemůže dostat, může pomoci integrovaný záchranný systém (IZS), řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

„Pacienti jsou řešeni v rámci okolních nemocnic a fakultních nemocnic, je to koordinováno integrovaným záchranným systémem,“ sdělil Válek. „Pro žádného občana, který potřebuje akutní nebo neakutní péči, péče není ohrožena a její dostupnost je zajištěna,“ dodal.

V zaplavených obcích může být podle Válka horší dostupnost léků. „Jsme v kontaktu s veškerými velkodistributory. Všechny sklady by v této chvíli měly být funkční a měl by fungovat i řetězec dodávek do jednotlivých lékáren,“ uvedl Dvořáček. Některé lékárny, které byly bez elektřiny, už podle něj začaly normálně fungovat. „V každé oblasti jsou funkční lékárny, které jsou běžně zaváženy,“ dodal.