Zemřel novinář a publicista Daniel Anýž

V sobotu po vážné nemoci zemřel novinář, publicista, komentátor a zpravodaj Hospodářských novin a Aktuálně.cz Daniel Anýž. Bylo mu 59 let. Profesně se věnoval dění ve Spojených státech, analyzoval především americkou politickou situaci nebo prezidentské volby. Byl ale také autorem knihy Jdu s hlavou vztyčenou o osudech Milady Horákové.

V devadesátých letech pracoval v redakci časopisu Týden. Vzorem pro něj byla americká žurnalistika, kterou mohl zažít na vlastní kůži, když se účastnil spuštění české verze týdeníku Newsweek. Působil také v týdeníku Respekt nebo v české redakci BBC.

Profesně se věnoval tématu Spojených států amerických a v letech 2005 až 2010 žil ve Washingtonu D. C., kde působil jako zahraniční zpravodaj Hospodářských novin.

„Danovy texty z Washingtonu byly disciplína sama o sobě, on americkou politiku nepopisoval jako jiní, on ji zároveň i vykládal pro nás všechny, kteří jsme si k ní jen přičichli. Dokázal postihnout jemné nuance a vnitřní zákruty dění uvnitř obou amerických stran i institucí, na nichž Amerika stojí,“ napsal hlavní analytik HN Martin Ehl.

K smutné zprávě se vyjádřili i další novináři. „Je mi to hrozně líto, sbohem, Dane!“ napsal Jindřich Šídlo ze Seznam Zpráv. „Tohle je strašně smutná zpráva. Upřímnou soustrast rodině i kolegům,“ uvedl šéfredaktor časopisu Respekt Erik Tabery. „Tohle je strašná zpráva… Díky za všechno, Dane!“ vzkázal moderátor České televize Michal Kubal. 

Soustrast vyjádřil i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Odešel Daniel Anýž – pan komentátor. Zasloužil se o kultivaci zahraničního zpravodajství. S oblibou jsem četl jeho texty, které pomáhaly formovat můj pohled na americkou politiku. Děkuji za ně a v této těžké chvíli myslím na jeho rodinu a blízké,“ napsal na sociální síti X.