Zemědělství má nového ministra. Výborný hodlá z čela resortu tlačit na ceny potravin

Prezident Pavel jmenoval Marka Výborného ministrem zemědělství (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel jmenoval na Pražském hradě lidovce Marka Výborného ministrem zemědělství. Ocenil jeho dosavadní politické zkušenosti. Více než odbornost bude podle něj potřebovat manažerské schopnosti domluvit konsenzus. Premiér Petr Fiala (ODS) po uvedení ministra do funkce na Výborném ocenil jeho vyjednávací talent a osobní vlastnosti. Někdejší předseda KDU-ČSL a expert na školství bez zkušeností se zemědělstvím nahradil v čele resortu stranického kolegu Zdeňka Nekulu.

„Změny ve vládě považuji za naprosto přirozenou věc, mimořádné by byly prodlevy,“ řekl Pavel. Podotkl, že vláda má kontinuitu a je v plném složení. Pro působení v čele zemědělství podle prezidenta nebude pro Výborného odbornost „úplně tou kritickou kvalitou“. Zkušenost, kterou Výborný má z koaličních jednání, podle něj znamená víc, než specializace na zemědělství. Zdůraznil, že jeho působení se bude dotýkat dalších oblastí, bude vyžadovat manažerské schopnosti dosáhnout konsenzu víc, než být odborníkem na jednu oblast.

Nominaci Výborného přivítal premiér Fiala. Jde podle něj o zkušeného politika s morálním kreditem, který koaliční kabinet posílí. Předseda vlády na adresu nového ministra řekl, že veřejnost od resortu očekává pokračování v tlaku na snižování cen potravin. Úřad v tom přímé kompetence nemá, může ale na celý řetězec producentů a prodejců vyvíjet tlak.

Výborný uvedl, že ministerstvo zemědělství považuje za silový resort. Tlačit na ceny potravin chce možnostmi svého úřadu i neformálním působením. „Nejsem ministrem, který by mohl cenotvorbu nějak ovlivnit,“ řekl. Výborný i Fiala se ale shodli na tom, že tlak na ceny potravin měl výsledky, protože mezi lednem a květnem tohoto roku kleslo meziroční zdražení potravin z 25 na 14,5 procenta. Dodal, že resort, který bude řídit, se týká řady oblastí. „Stávám se ministrem zemědělců, lesáků, vodohospodářů a také spotřebitelů,“ prohlásil.

Marek Výborný se ujal funkce ministerstva zemědělství (zdroj: ČT24)

Výborný se dosud věnoval hlavně školství, volebním zákonům či problematice oddlužení. Nový ministr se chce zaměřit na komunikaci o cenách potravin, ale také obnově lesů, ekologickému zemědělství či popularizaci práce zemědělců. Na ministerstvu chce trávit pouze nezbytné množství času. „Klíčové je, abych dokázal jezdit do regionů, mezi zemědělce, do lesů,“ doplnil. 

Výborný také poznamenal, že zemědělská politika vzniká v Evropské unii, a proto se chce setkat se všemi českými europoslanci. Fiala podotkl, že loni se v rámci nové podoby Společné zemědělské politiky EU podařilo nastavit podpory tak, aby se vyrovnaly rozdíly mezi velkými a malými zemědělci. Vláda loni rozhodla o přesunu větší části dotací mezi menší farmáře. Fiala s Výborným se shodli na tom, že nastavení dotační politiky bude potřeba vyhodnotit. „Společně se s celým sektorem musíme podívat na to, zda a kde provést nějaké drobné úpravy,“ doplnil nový ministr.

Výborný: Zemědělství se bez dotací neobejde

Výborný rovněž řekl, že se zemědělství bez některých dotací nebo státních podpor neobejde. Jsou to podle něj například náhrady za škody způsobené výkyvy počasí nebo živelní katastrofy. „Například musíme být připraveni na to, že přijde enormní sucho, tornádo a podobně, bude poškozena úroda, náhrady musí být. Na náhradní fond peníze dát musíme, ať se nám to líbí, nebo ne,“ doplnil.

Nelze podle něj škrtat všechny dotace plošně, čemuž rozumí podle Výborného i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Současně tam, kde můžeme šetřit, to udělat máme,“ řekl Výborný.

Ministerstvo zemědělství by podle vládního ozdravného balíčku v příštích dvou letech mělo na národních dotacích ušetřit přes deset miliard korun. Konkrétní škrty by měla vláda představit v září, když se bude sestavovat rozpočet na příští rok.

UDÁLOSTI: Ministerstvo zemědělství má nového šéfa (zdroj: ČT24)

Podle Výborného je také potřeba udržet dostatečnou soběstačnost v domácí produkci některých zemědělských komodit, jako je hovězí maso, mléko nebo obiloviny. Například u vajec ale nemá smysl usilovat o úplnou soběstačnost, uvedl. Poznamenal, že ČR je soběstačná v produkci vajec zhruba z 82 procent, zatímco v Německu pokryje domácí produkce 74 procent spotřeby.

Zdůraznil potřebu potravinové bezpečnosti v tom smyslu, aby lidé v případě, že přijde krize, našli na pultech obchodů dostatek základních potravin. „To je kombinace soběstačnosti a bezpečnosti,“ řekl.

Chtěl by také zvrátit trend klesání soběstačnosti například v produkci vepřového masa. Do produkce vepřového by také měla směřovat letošní mimořádná podpora z EU. Evropská komise pro Česko navrhla 160 milionů korun. Podpora by měla směřovat i na pěstování zeleniny. Česko může mimořádnou pomoc zvýšit až o dvě stě procent částky z rozpočtu. „Povedu o tom jednání s ministerstvem financí,“ řekl k tomu ministr.

Dodal, že jakákoliv míra kofinancování by byla pro zemědělství dobrá. Výborný také poznamenal že dotační politika není pouze o rozdávání peněz. „Já chci vědět, na co a kde budou dotace utraceny a zda to dává nebo nedává smysl.“

Výborný chce komunikovat také s dalšími resorty. Například s ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL) se již sešel. Ve spolupráci s jeho úřadem by měl na podzim být vypsán nový dotační titul na fotovoltaiku na zemědělských stavbách.

Už dříve uvedl, že se chce v blízké době setkat se zástupci všech organizací spojených se zemědělstvím a potravinářstvím.

Fiala poděkoval odcházejícímu šéfovi resortu Zdeňku Nekulovi (KDU-ČSL), který rezignoval po kritice jeho komunikace o cenách potravin. Podle premiéra se mu ale podařilo prosadit „celou řadu ne úplně snadných věcí“. Jmenoval novelu zákona o tržní síle, vyjednané změny evropské zemědělské politiky i práci na obnově lesů a úspěšné české předsednictví Evropské unii. Rezignaci Nekula oznámil před dvěma týdny. Uvedl, že necítí podporu strany.

Rozpaky opozice

Opozice je k novému ministrovi zdrženlivá. Politikům ANO ani SPD se nelíbí, že se Výborný na zemědělství nikdy nespecializoval, i když připouštějí, že má bohaté politické zkušenosti.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová řekla, že očekává, že se ministr začne „bavit s Agrární komorou a dalšími zástupci profesních svazů a komor“, aby vyřešil problémy svého resortu. Předseda klubu SPD Radim Fiala považuje za klíčové, aby se Výborný snažil předejít údajné snaze jiných zemí protlačit své výrobky na český trh na úkor domácích.

„Myslím, že to je možná nejstěžejnější a nejdůležitější bod, který zatím žádný ministr pořádně nedělal,“ prohlásil Radim Fiala.

Na Výborného čeká zákon o myslivosti. Chce na něm mít širokou shodu

Jedním z konkrétních návrhů, které by měl Marek Výborný předložit vládě, bude myslivecký zákon, respektive jeho novela. Její příprava se vleče – v minulém volebním období byla již ve sněmovně, ale nakonec se nedostala do závěrečného čtení.

Výborný po svém jmenování řekl, že Zdeňka Nekulu požádal, aby proces přípravy zákona pozastavil a neposílal návrh ještě do meziresortního připomínkového řízení. „Považoval bych za nešťastné, kdybych se nesnažil ten proces mít připravený tak, abych věděl, že na konci bude podoba zákona schválena v té verzi, jak chce vládní koalice,“ řekl.

Nový ministr chce jednat s koaličními partnery i nevládními organizacemi a věří, že se mu podaří nalézt dohodu na sporných tématech, zejména minimálním výměru honiteb. Asociace soukromého zemědělství, Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů nebo ekologické Hnutí Duha požadují jeho snížení, zatímco Českomoravská myslivecká jednota chce, aby se neměnil. Za přiměřenou považuje současnou velikost také Agrární komora.

Sedmá změna ve Fialově vládě

Od nástupu Fialovy vlády v prosinci 2021 nastala nástupem Marka Výborného již sedmá změna. Z nich většina – čtyři – proběhly od března, kdy Pavel vystřídal na Hradě prezidenta Miloše Zemana. Den poté, co se ujal funkce hlavy státu, jmenoval Pavel šéfem resortu životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). V květnu po rezignaci Vladimíra Balaše pověřil řízením ministerstva školství Mikuláše Beka, který do té doby zastával funkci ministra pro evropské záležitosti. Tím se poté stal Martin Dvořák (oba STAN).

I Miloš Zeman vyměnil ministra školství, když loni v červnu rezignoval Petr Gazdík (STAN) a nahradil jej Balaš. Další dvě změny, které Zeman jako prezident učinil, byly dočasné. V obou případech pověřil předsedu lidovců Mariana Jurečka (KDU-ČSL) řízením resortu, který podle koaliční smlouvy náleží jeho straně, než bude připraven na řádné jmenování jiný ministr.

Poprvé se to stalo hned při jmenování kabinetu, kdy byl nemocný Zdeněk Nekula a resortu zemědělství se ujal dodatečně zhruba po dvou týdnech. Loni na podzim pověřil Zeman Jurečku řízením ministerstva životního prostředí po rezignaci ministryně Anny Hubáčkové. Lidovci a po nich i premiér zprvu váhali s nominací Petra Hladíka, a když to učinili, Zeman jej odmítl jmenovat.

Než vstoupil do politiky, byl Marek Výborný učitelem. Na Univerzitě Palackého v Olomouci vystudoval historii a teologii, poté začal učit na gymnáziu v Pardubicích. V roce 2005 vstoupil tehdy devětadvacetiletý Výborný do KDU-ČSL, kde dříve udělal politickou kariéru jeho otec Miloslav – někdejší ministr obrany. Od roku 2006 byl zastupitelem v rodném Heřmanově Městci.

O úroveň výše – do krajské politiky – Marek Výborný nahlédl v roce 2012, kdy byl díky preferenčním hlasům zvolen do zastupitelstva Pardubického kraje. Zakrátko ale odstoupil, protože se stal ředitelem pardubického gymnázia Mozartova. Protože střední školy zřizuje kraj, nemohl současně být zastupitelem. Ředitelem školy byl Výborný do roku 2018.

V té době již působil i v Poslanecké sněmovně, zvolen byl ve volbách v roce 2017 – jako jediný reprezentant KDU-ČSL z Pardubického kraje. Ve sněmovně se stal členem ústavně právního výboru a mandátového a imunitního výboru a také stálé parlamentní komise pro ústavu. Je předsedou podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení, členem podvýborů pro regionální školství, pro mládež a volnočasové aktivity, pro ochranu spotřebitele a pro kulturu.

Poté, co se dlouholetý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek rozhodl neobhajovat funkci, kandidoval Marek Výborný v roce 2018 na jeho místo a ve druhém kole jasně porazil bývalého ministra Mariana Jurečku.

Pod vedením Marka Výborného absolvovali lidovci pouze jedny volby – evropské. KDU-ČSL v nich získala sice více hlasů než v předchozích eurovolbách, ale vzhledem k podstatně vyšší voličské účasti se její procentuální zisk snížil. Lidovci přišli o jeden poslanecký mandát.

Rezignovat na předsednickou funkci se Marek Výborný rozhodl v listopadu 2019 po nečekaném úmrtí své manželky. Krok zdůvodnil potřebou pečovat o tři děti, které měli.

Kromě politických funkcí je Marek Výborný skautem, působí ve vedení pěveckého sboru a je členem České křesťanské akademie.

Marek Výborný
Zdroj: ČT24