Zeman čelí kritice za výklad ústavy. Lidovci ho vyzvali, aby zrušil cestu do Číny

Události: Nejvyšší ústavní činitelé se přou kvůli odvolání Babiše (zdroj: ČT24)

Podle prezidenta Miloše Zemana je nejprve nutné vypovědět koaliční smlouvu, až potom lze odvolat šéfa ANO Andreje Babiše. Za svůj výklad ústavy ale sklidil kritiku od politiků i ústavních právníků. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zemanovi vzkázal, že není ústavní soudce. Nad ústavou nemá spekulovat, ale jednat podle ní. Vládní krize se odrazila i na plánované cestě do Číny, po které se má Zeman rozhodnout o odvolání Babiše. Tři ministři za ČSSD se jí odmítli zúčastnit. Lidovci pak Zemana vyzvali, aby cestu do Číny zrušil úplně.

Prezident v úterý zahájil třídenní návštěvu Libereckého kraje. Při diskusi se zastupiteli prohlásil, že ústavu dobře zná a respektuje právo premiéra navrhnout odvolání jakéhokoliv člena vlády. Zdůraznil ale, že koaliční smlouva uvádí, že premiér to učiní pouze za předpokladu, že s odvoláním souhlasí předseda dané koaliční strany, což je v tomto případě sám Babiš. Šéfa ANO tak prý odvolá až poté, co strany smlouvu vypovědí.

Zeman se odkazoval i na práci experta na ústavní právo Václava Pavlíčka s tím, že pokud vláda nehlasovala o své demisi, pak platí pouze demise premiéra. Pavlíček ale v reakci tento výklad odmítl. Je podle něj jednoznačné, že předseda vlády podává demisi jménem celé vlády. Premiér podle něj tuto pravomoc má, i když vláda o své demisi nehlasovala.  

Ústava hovoří jasně a koaliční smlouva je v tomhle případě pro prezidenta republiky irelevantní.
Pavel Bělobrádek

Zeman ovšem dál trvá na tom, že jedinou cestou je, že premiér vypoví koaliční smlouvu – v takovém případě by po návratu z Číny jmenoval premiérem stávajícího ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Ten ale novou funkci na Twitteru odmítl.

Sobotka: Zeman není ústavní soudce

Sobotka zdůraznil, že Zeman není ústavní soudce. Nad ústavou by neměl spekulovat, ale jednat podle ní. Doufá, že Babiše odvolá v brzké době. „Ústava hovoří jasně, prezident odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády, nad rámec toho není co dodat,“ uvedl Sobotka. Nevidí důvod posílat kvůli Babišovu odvolání na Hrad další dokument. Doufá, že prezident bude postupovat podle ústavy: „A to v době, která nebude příliš dlouhá.“

On-line přenos

Vládní krize – 9. 5. 2017

  • 20:16

    Předseda ČSSD i KDU-ČSL nechali podvečerní schůzku, kterou inicioval Lidový dům, zcela bez komentáře. Poslaneckou sněmovnu opustili po půl osmé, jednání trvalo hodinu. 

  • 19:57

    Další kroky ve stávající sněmovně probírá vedení ČSSD a lidovců. Ve středu je spolu s ANO čeká koaliční rada, jednání vlády a mimořádná schůze sněmovny k nahrávkám, které mají dokádat Babišův vliv na obsah Mladé fronty DNES.

  • 19:55

    Pokud by byl Telička v Babišově situaci, odstoupil by. "Já si myslím, že nejrozumnější cesta by byla – i s ohledem na to, jak se chová hlava státu – říci: Ano, já v tuto chvíli jsem připraven z vlastní iniciativy odejít z vlády a jsem připraven se ucházet o důvěru v příštích parlamentních volbách."

Za premiérem stojí i šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Koaliční smlouva je podle něj pro prezidenta republiky irelevantní, má se řídit ústavou. Místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec pak připustil, že pokud bude situace trvat týdny a týdny, mohl by zasáhnout Senát s ústavní žalobou. „K tomu jsme ale ještě daleko,“ uvedl. 

Senát hrozí ústavní žalobou na hlavu státu

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) už ale oznámil, že pokud Zeman do týdne Babiše neodvolá z vlády, jeho kritici v Senátu navrhnou příští úterý projednání ústavní žalobu na hlavu státu.

Zemana kritizovala za jeho výklad ústavy i část libereckých zastupitelů. K odvolání Babiše vyzvala i desítka lidí, kteří na prezidenta čekali v Liberci. V ruce měli transparenty, mimo jiné s nápisem „Odvolejte Babiše“, a také červené karty a tibetskou vlajku. K odvolání Babiše vyzval také poslanec a krajský zastupitel Jan Farský (Starostové), který prezidentovi předal výtisk ústavy s červeně zatrženým článkem 74: „Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády.“ 

Vládní krize se dotkla i zahraniční cesty do Číny, kam odjede tento týden prezident Zeman. Odmítl se jí zúčastnit ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a účast odřekl i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ten zdůvodnil svůj krok tím, že je členem vyjednávacího týmu ČSSD.

Do Číny odmítl jet také ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Jediný ministr za sociální demokracii, který s prezidentem poletí, je ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, svou účast konzultoval s premiérem Sobotkou. 

Lidovci vyzvali Zemana, aby do Číny nejezdil

Do Číny míří i dva ministři za ANO - Dan Ťok a Karla Šlechtová. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek ale prezidenta naopak vyzval, aby návštěvu Číny zrušil: „Předsednictvo KDU-ČSL se usneslo, aby do vyřešení vládní krize neopouštěl republiku.“ Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček to označil za politické pletichaření.

Studio ČT24 (zdroj: ČT24)

Podle komentátora Hospodářských novin Petra Honzejka je neúčast ministrů na cestě do Číny „políček do Zemanovy tváře“. „Čína si potrpí na ceremoniální akurátnost, prezident teď přijede bez tří ministrů. Jeho renomé v Číně neporoste. Obchod to ale neohrozí, klíčový ministr se cesty zúčastní,“ uvedl Honzejk.

K bezodkladnému odvolání ministra financí vyzvala prezidenta také opoziční TOP 09. Podle strany by ale nového ministra nemělo navrhnout hnutí ANO, aby byla možná objektivní kontrola všech pochybností o Babišových majetkových a daňových poměrech.

ANO: Sobotka by měl vypovědět koaliční smlouvu a jednat o nové

Smlouvou vládních stran se bude ve středu zabývat koaliční rada. ANO chce podle Babiše slyšet, zda koaliční smlouva stále platí. „Pokud by platila, tak by premiér nemohl navrhnout moje odvolání. Určitě ale uznávám, že ústava je víc než koaliční smlouva. Potom měl ovšem premiér říct na začátku, že si bude dělat, co chce, a nebude smlouvu respektovat,“ řekl Babiš po odpoledním jednání vedení ANO.

TK: Babiš se přirovnal k odposlouchávaným ministrům po únoru ‘48 (zdroj: ČT24)

„Moje odvolání je flagrantní porušení koaliční smlouvy. Nechť ji ČSSD vypoví a my jsme připraveni jednat o nových podmínkách koaliční smlouvy,“ dodal šéf ANO a zastal se postoje Miloše Zemana: „Stanovisko pana prezidenta není neobvyklé. Už za prezidenta Klause se stalo, že byl návrh na odvolání ministrů a pan prezident čekal na nominaci.“

Sobotka ale po jednání špiček ČSSD připomněl, že žádná z koaličních stran nenavrhla výpověď koaliční smlouvy, ani nepožádala o svolání smírčího jednání. „Není teď nutné rozvíjet debatu o koaliční smlouvě. Debata o koaliční smlouvě v souvislosti s ústavou není relevantní, pouštět se do ní nebudeme,“ konstatoval premiér.

Hnutí chce mít ale podle Babiše také jistotu, že na ministerstvo financí zasedne ten, koho ANO nominuje. „Chceme jasné garance, že člověka, kterého případně navrhneme, bude premiér respektovat. Nevěřím mu už ani pozdrav,“ prohlásil v rozhovoru pro deník Právo Babiš. Premiér navrhl jeho odvolání k dnešnímu dni. Babiš k tomu nevidí důvod: „Dobrovolně neodejdu, to platí. Všechno jsem vysvětlil, pan premiér se chová velice nekorektně.“

Nekorektně se ale podle Babiše choval i prezident Zeman na čtvrtečním jednání s premiérem. „Bylo to trapné, pan prezident to podle mě přehnal, neměl to dělat. Chápu, že nemá rád pana premiéra, tuším i proč, ale toto nebylo na místě,“ dodal Babiš.

V rozhovoru Babiš také znovu popřel, že by s prezidentem uzavřel mocenský pakt, z čehož o víkendu oba obvinil premiér Sobotka. Hrad a Babiš se naopak shodli, že Sobotka uzavřel pakt s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

  • Premiér Sobotka v pátek oznámil, že demisi vlády nepodá. Prezident si podle něj vykládá ústavu tak, že z vlády odejde jen premiér, což by ale nevyřešilo příčinu krize – spory kolem ministra financí Andreje Babiše.
  • Podle Sobotky je Babiš podezřelý, že neodváděl daně a úkoloval novináře v médiích, která v minulosti vlastnil. Babiš reagoval, že k odchodu nevidí důvod.
  • Premiér poté na Hrad zaslal návrh na odvolání Babiše k 9. květnu. Prezident Zeman ale vzkázal, že o něm rozhodne až po svém návratu z Číny, tedy po 18. květnu.
  • Sedmadvacet senátorů Zemana zkritizovalo za „znevažování ústavy“. Prohlásili, že jsou připraveni konat. Kvůli kauze se ve středu 10. května mimořádně sejde sněmovna.

Koaliční spory vznikly poté, co Babiš údajně nedokázal prokázat původ svého majetku a vyvrátit podezření z daňových úniků. Na internetu se navíc objevily nahrávky, na kterých má Babiš ovlivňovat obsah novin skupiny MAFRA, kterou dřív vlastnil. Ministr se ale brání a považuje se za oběť cílené provokace. Kvůli zveřejnění nahrávek podal trestní oznámení. Domnívá se, že útok na něj pochází z okolí Chovance. ČSSD jakoukoli spojitost odmítá.