V Česku znovu padaly teplotní rekordy. V Praze bylo 28,5 stupně

Události: Česko zažilo nové teplotní rekordy (zdroj: ČT24)

V Česku bylo i v pondělí nebývale horko. Nejtepleji bylo v Praze na Karlově, kde naměřili 28,5 stupně. Šlo také o nejteplejší 8. duben v historii měření. Po velmi teplém začátku týdne se má v Česku z úterý na středu výrazně ochladit. Přechod studené fronty srazí teploty i o víc než deset stupňů a v noci na čtvrtek se mohou místy objevit přízemní mrazíky, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Teplotní rekordy byly v pondělí překonány na 123 dlouhodobě měřicích stanicích, tedy na téměř třech čtvrtinách stanic. Na pražském Karlově meteorologové naměřili 28,5 stupně Celsia a na stanicích Husinec a Praha-Komořany bylo shodně 28,4 stupně. Pokračuje tak rekordně teplé počasí, které vyvrcholilo uplynulou neděli, kdy byl první tropický den s teplotami nad 30 stupňů Celsia.

Rekordy v pondělí padaly i přesto, že vzduch ochlazoval saharský prach. Podle meteorologů spolu s vysokou oblačností utlumil množství slunečního záření přibližně na polovinu. „Tentokrát ho (prach, pozn. red.) zaznamenáváme hlavně v Čechách a nachází se ve větších výškách, nejčastěji mezi dvěma a čtyřmi kilometry. Podle modelů by písečný prach měl nad naším územím vydržet do středy,“ uvedl ČHMÚ.

Pondělí bylo také nejteplejším 8. dubnem v historii měření. Předchozí rekord pro tento den naměřila stanice ve Vyšším Brodě v roce 1986 a činil 28,1 stupně.

Ve středu se ochladí

Velmi teplé bude podle meteorologů ještě úterý, kdy ale začne od západu přibývat oblačnost, která přinese přeháňky či bouřky. V úterý během rána a dopoledne se také očekává v ovzduší nejvyšší koncentrace písečného prachu ze Sahary za týden. Jeho částice se ale pohybují výše v atmosféře.

Středa už bude oblačná, místy s deštěm či přeháňkami, zpočátku i bouřkami. Denní maxima budou jen mezi 11 a 15 stupni Celsia. V noci na čtvrtek mohou teploty u země klesnout místy pod nulu.

Ve druhé polovině týdne ubyde deště, obloha bude polojasná a postupně se bude oteplovat. O víkendu by se tak teploty přes den mohly dostat nad 20 stupňů Celsia. Na začátku příštího týdne se ale podle týdenní předpovědi opět ochladí.