Vznikají nová pravidla pro soudní znalce. Třeba půlmilionová pokuta za špatný posudek

UDÁLOSTI: Nová pravidla pro soudní znalce budou mít další zpoždění (zdroj: ČT24)

Senátem neprošla novela zákona o znalcích, která měla změnit některá pravidla, kterými se experti řídí, dohled nad nimi, ale zároveň psaní posudků i zatraktivnit. Že jsou změny potřeba, se vláda se senátory shodnou, spor je o to, jaké by měly být.

Ministerstvo spravedlnosti by chtělo převzít dohled nad soudními znalci. Chtělo by evidovat jejich pochybení a také stanovit sankce za ně – mohly by být až půlmilionové. Novela, na jejíž podobě se podepsali tři bývalí ministři spravedlnosti, ale zatím nebude platit. Narazila v Senátu, kam ji přinesla v první pracovní den ve funkci nová ministryně Marie Benešová (za ANO).

Zlepšení, nebo větší složitost?

„Dnešní zákon není funkční. Dohled nad znalci není efektivní. Máme tu znalce, kteří podávají nekvalitní posudky a stále v systému fungují,“ apelovala ministryně na senátory.

Ti s ní v zásadě souhlasili, s navrženým řešením ale ne. „Senátu vadilo jednak to, že se právní úprava zesložiťuje, jednak se velmi zpřísňuje. Třeba délka promlčecí lhůty u přestupků, která je delší než u některých trestných činů,“ řekl zpravodaj zákona Zdeněk Hraba (za STAN).

Miroslav Antl (ČSSD) zapochyboval i nad tím, zda je vůbec vhodné vyjmout znalce zpod kontroly krajských soudů, kam spadají nyní, a dohled přenést na ministerstvo spravedlnosti. „Podle mě je ministerstvo politický orgán, politicky řízený, a tvrdím, že znalecká činnost je zcela zásadní pro rozhodování v těch věcech,“ míní.

Probíhá 21 přestupkových řízení, chybami se zabývají i soudy

V současnosti vede ministerstvo spravedlnosti se soudními znalci 21 přestupkových řízení a v posledních pěti letech vyškrtlo kvůli pochybením ze seznamu i pět znaleckých ústavů. Znalci navíc za svoji práci odpovídají i v trestní rovině. Přesvědčilo se jich o tom v poslední době několik.

Podmíněný trest dostal loni Jiří Doleček, který v kauze Romana Janouška připravil posudek, podle kterého podnikatel obžalovaný z úmyslného najetí na ženu, dotyčnou nemusel vidět. Před soudem stojí kvůli svému posudku i znalci Radek Matlach a Igor Fargaš, kteří svá stanoviska dali k případu Petra Kramného obžalovaného, že zavraždil manželku a dceru.

Podle Václava Lásky (SEN 21) ale takové postihy nefungují plošně. „Trestní stíhání nahrazuje kontrolu znalců, ale nahrazuje to ad hoc. Někdo má smůlu, někdo ne. To prostě není řešení,“ řekl. 

Znalců ubývá, pomoci má zvýšení odměn

Ministerstvo spravedlnosti se musí kromě chyb znalců vypořádat ještě s jedním problémem – v některých oborech již nemá posudky kdo psát, v jiných je znalců minimum a stále jich ubývá. Loni bylo v Česku 8772 soudních znalců, před deseti lety přes deset tisíc. A soudci přitom nemají na koho se obrátit například v oborech dopravních tarifů nebo jaderné fyziky. Umělým vláknům rozumí v celé zemi jeden znalec stejně jako skladištím a překladištím.

Konkrétním řešením úbytku znalců má být dosud neupřesněné zvýšení odměn. Neměnily se šestnáct let a zatím se pohybují mezi 100 a 350 korunami za hodinu.