Vytipovaní lidé dostávají poštou set k vyšetření rakoviny tlustého střeva

Události: Vytipovaní lidé dostanou sadu na vyšetření stolice (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví vytipovalo 10 tisíc pojištěnců, kteří poštou dostanou testovací sady na vyšetření rakoviny tlustého střeva a konečníku. Test si tak mohou udělat doma. Většinou jde o lidi, kteří nereagovali na pozvánky k preventivnímu vyšetření.

Rizikové pacienty s možnou dědičností choroby vyhledává registr FAP (familiární adenomatózní polypóza). Data se využívají i k vývoji léku, který by zpomalil tvorbu polypů. „Obvykle jsou postiženi dva a více přímých rodinných příslušníků, velmi nápadný je vznik před padesátým rokem života,“ říká místopředseda České gastroenterologické společnosti Milan Lukáš.

Podle lékařů je v populaci řada lidí s rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva, kteří o hrozbě vůbec nevědí. Dostat víc lidí na preventivní prohlídku mají i nové testy. Tisíce lidí ve věku padesáti až sedmdesáti let je dostanou domů. Výsledky se dozví do jednoho měsíce.

„Odběrový set otevřou, provedou odběr ze stolice, vloží a hygienicky zabalí do sáčku a odešlou,“ popisuje postup vedoucí Národního screeningového centra Karel Hejduk. Rakovinou tlustého střeva v Česku onemocní asi 7 300 lidí za rok, s diagnózou žije 60 tisíc lidí.

„Dřív to byl jeden z největších zabijáků v České republice, teď jsou díky screeningu v časnějším stádiu zachycovány, ale bohužel část pacientů stále nereaguje na pozvánky. Chceme jim takto dát šanci,“ říká k rozesílání testových sad ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Prevencí rakoviny tlustého střeva a konečníku je od 50 let vyšetření na krvácení stolice, od 55 let kolonoskopie. Při té lékaři odhalí polypy ve střevě, které rakovině předchází a které mohou odstranit. Nádor se tak vůbec nerozvine. Lékaři odhalí nějaký nález ve střevě asi u 36 procent kolonoskopií.