Vyšetřovací komise pro činnosti bývalého vedení Hradu letos nevznikne. Poslanci ji nejspíš nestihnou projednat

Události: Vyšetřovací komise k Hradu se letos nejspíš nestihne projednat (zdroj: ČT24)

Dolní komora už letos zřejmě nestihne projednat vznik nové vyšetřovací komise. Ta se má zabývat děním na Pražském hradě během mandátu bývalého prezidenta Miloše Zemana. Poslanci se sice v příštím týdnu sejdou na poslední předvánoční schůzi, přednost k projednání však mají jiné body.

Sněmovna letos projednávala vznik vyšetřovací komise už dvakrát – na konci června a v polovině září. Zatím se však bod na jednání ani neotevřel, nečeká se to ani na prosincové schůzi. Koaliční poslanci ale tvrdí, že se vznikem komise počítají.

Podle části z nich může doporučit legislativní změny, případně objasnit řadu skutečností. „Kauzy, které postupně unikaly do médií – ať už šlo o Vrbětice, kauzu Novičok – jsou podle mě tak závažné, že by veřejnost měla být informovaná o tom, co se na Hradě odehrávalo,“ soudí místopředseda sněmovního bezpečnostního výboru a předkladatel návrhu Šimon Heller (KDU-ČSL).

Mluví i o možném bezpečnostním riziku. Podle návrhu by komise na vypracování závěrečné zprávy měla mít lhůtu deseti měsíců.

Se samotným prvním jednáním se počítá brzy poté, co se návrh schválí. „Není to určitě žádná ostrakizace kohokoliv, ale pokud existují pochybnosti – a nějaké z tohoto období jsou – a sněmovna je suverén, má určitě právo v takové věci rozhodnout,“ myslí si ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Opoziční výtky

Naopak obě opoziční hnutí mají vůči možnému vzniku této vyšetřovací komise výhrady, neplánují proto návrh podpořit. Předložená verze ale počítá s tím, že svého zástupce mají v komisi mít všechny poslanecké kluby.

„Je to úplná ztráta času, jestli se něco stalo, byly porušeny zákony, tak tady máme orgány činné v trestním řízení, tak nechť konají,“ komentovala návrh předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Obdobný náhled má i předseda poslanců hnutí SPD Radim Fiala. „Jestli tam byla nějaká pochybení, tak je třeba napsat trestní oznámení, podat na policii, ať to řeší. Tohle je politikaření,“ tvrdí.

Někdejší vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář už dřív ve vyjádření pro Českou televizi v reakci na návrh komise uvedl, že činnost kanceláře kontrolovalo několik institucí.