Vnější i vnitřní okruh v Praze i D1 na Vysočině. Víkend poznamenají uzavírky

V poledne začala uzavírka téměř celé jihozápadní části Pražského okruhu mezi dálnicemi D1 a D5 – od Vestce po Lochkov. Řidiči musí okruh objíždět kvůli kontrole bezpečnostního a požárního zařízení tunelů Cholupice a Lochkov. Uzavírka skončí v neděli v poledne. V noci navíc nebude možné projet ani po vnitřním okruhu v Praze, kde bude uzavřený tunel Mrázovka. Noční uzavírka postihne také dálnici D1 mezi Velkou Bíteší a Devíti kříži.

Dálnice D1: Velká Bíteš – Devět křížů

Uzavírku dálnice D1 mezi 162. a 168. kilometrem připravilo Ředitelství silnic a dálnic kvůli zátěžovým zkouškám. Omezení nebude mít takový rozsah, jaký mívají uzavírky, když se bourají mosty, v každém směru potrvá čtyři hodiny. Nejprve od sobotních 23:00 do nedělních 3:00 nebude dálnice průjezdná ve směru na Brno, poté od 3:00 do 7:00 ve směru na Prahu.

Objízdná trasa bude v obou směrech shodná, povede přes město Velkou Bíteš po silnicích I/37 a II/602.

Dálnice D0: Vestec – Lochkov

Na Pražském okruhu neboli dálnici D0 není možné jezdit po dvanáctikilometrovém úseku tvořeném převážně Radotínským mostem. Ředitelství silnic a dálnic ale uzavírku připravilo kvůli testům požárně-bezpečnostního zařízení v tunelech, které na estakádu navazují na obou jejích koncích, a také cvičení hasičů a záchranářů. „Povinnost těchto zkoušek vyplývá pro ŘSD ze zákona,“ zdůraznil mluvčí ŘSD Jan Rýdl. 

Lochkovský tunel
Zdroj: Wikimedia

Uzavírka potrvá od sobotních 12:00 do nedělního poledne. Objízdná trasa vede po dálnici D1, vnitřním Městském okruhu (Jižní spojce a Barrandovském mostě) a dále v jednom směru ulicí K Barrandovu, ve druhém po Strakonické a přes Radotín.

Kdo by chtěl v noci při objíždění uzavřeného Pražského okruhu setrvat na Městském okruhu, daleko nedojede. Záhy ho totiž zastaví uzavírka tunelu Mrázovka. Kvůli údržbě kamerového systému bude kilometrový tunel neprůjezdný od sobotních 23:00 do nedělních 5:00.