Vitásková u soudu odmítla, že by přivedla Veseckou do vedení ERÚ protizákonně. Hrozí jí za to vězení

Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková se u soudu brání obvinění ze zneužití pravomoci. Podle obžaloby se ho dopustila jmenováním bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Veseké svojí zástupkyní. Zatímco státní zástupce tvrdí, že Vesecká neměla potřebnou praxi v energetice, Vitásková, která obžalobu odmítá, se brání, že Vesecká  podmínky při přijetí splňovala.

Alena Vitásková řekla soudu, že bývalá nejvyšší státní zástupkyně Vesecká byla ve vedení ERÚ vítanou posilou v době, kdy úřadu výrazně vzrostla právní agenda. Ta zahrnovala zejména správní a trestní řízení vedená kvůli solárním elektrárnám, převedení činnosti energetické inspekce na ERÚ a souvisela i se změnou legislativy v oblasti ochrany spotřebitelů.

„Odmítám, že funkce místopředsedkyně byla vytvořená účelově,“ řekla Vitásková s tím, že funkce existovala již dříve, zanikla a s nástupem Vesecké byla obnovena. Její výpověď podpořil i další bývalý místopředseda ERÚ Otto Gold. Potvrdil nárůst právnické agendy, na kterou do příchodu Vesecké dohlížel. Poznamenal, že byl problém sehnat zkušeného právníka a posílení bylo potřeba.

Obžaloba však poukázala na to, že Renata Vesecká neměla požadovanou praxi v oboru energetiky, jak vyžadoval energetický zákon. Vitásková je ale přesvědčena o opaku, odkázala na vyjádření v životopise Vesecké, že se během celé své právnické praxe setkávala s případy zabývajícími se energetikou.

„Ujistila mě, že řešila nesčetně takových případů,“ řekla bývalá předsedkyně ERÚ soudu. Později dodala, že zákon jen obecně vyžadoval praxi v oblasti energetiky. „Více nesepecifikoval,“ podotkla Vitásková.

Soud zatím nekončí, bude pokračovat 14. a 15. listopadu. Vitáskové hrozí desetileté vězení, sama však hovoří o vykonstruovaném případu.

Alena Vitásková stála v čele úřadu v letech 2011 až 2017. Renata Vesecká byla místopředsedkyní od listopadu 2014 do června 2015. Soudní řízení kvůli údajné milionové škodě, která podle obžaloby státu angažováním Vesecké vznikla, bylo zahájeno již v roce 2016. Předcházely mu policejní prohlídky, na které si stěžovala jak Alena Vitásková, tak i ERÚ. Ústavní soud však letos na jaře stížnosti odmítl.