Vitásková dostala u soudu dvouletou podmínku za jmenování Vesecké

Okresní soud v Jihlavě uložil bývalé šéfce Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleně Vitáskové podmíněný trest dva roky s odkladem na 30 měsíců. Prvoinstanční soud tak zopakoval loňský verdikt, jejž zrušil odvolací soud. Obhájkyně Vitáskové i státní zástupce, který navrhoval 3,5 roku vězení, se proti rozsudku odvolali. Ten tak není pravomocný.

Vitásková se k jednání ze zdravotních důvodů nedostavila. Čelila obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinností při správě cizího majetku. Místopředsedkyní úřadu totiž jmenovala bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou. To bylo v rozporu se zákonem, neboť Vesecká neměla patřičnou praxi v energetice. 

Státní zástupce Kamil Špelda původně Vitáskovou vinil i z toho, že úřadu vyplácením mzdy Vesecké vznikla škoda. To soud neuznal, protože Vesecká pro úřad skutečně pracovala. „Okresní soud, a má to potvrzeno i rozhodnutím krajského soudu, dospěl k tomu názoru, že tím škoda způsobená nebyla. To je věc, ve které se neshodneme,“ řekl Špelda.

Vitásková před soudem během předešlých stání řekla, že podmínka praxe nebyla v době nástupu Vesecké důsledně definovaná. Odmítla, že pozici místopředsedkyně úřadu vytvořila pro někdejší nejvyšší státní zástupkyni účelově.

Úřad podle ní čelil nárůstu právní agendy a potřeboval zkušeného právníka zejména z oblasti státní správy, což Vesecká splňovala. Personální otázku podle svých slov řešila Vitásková se Soudcovskou unií nebo Unií státních zástupců.

Soudce: „Význam špatného příkladu nelze bagatelizovat“

Podle soudu se Vitásková skutečně snažila zajistit úřadu kvalifikovaného právníka. „Ačkoli původní cíl obžalované nebyl protiprávní ale společensky žádoucí, cesta, kterou zvolila, byla v rozporu nejen s energetickým zákonem, ale i v rozporu s trestním zákoníkem,“ řekl soudce Zdeněk Chalupa.

Odmítl, že by uložený trest byl nepřiměřený, jak namítala obhajoba. „Význam špatného příkladu, který obžalovaná svým jednáním dala, nelze bagatelizovat,“ řekl soudce. Uvedl, že trest mohl být až pětiletý a nižší trest s podmíněným odkladem uložil i proto, že soud trval už od roku 2016.

Zopakování loňského verdiktu

Jihlavský soud původně Vitáskovou potrestal podmíněným trestem dva roky s odkladem na 30 měsíců už loni. Nevyhověl tak státnímu zástupci, který i tehdy požadoval nepodmíněný trest 3,5 roku vězení.

Odsuzující verdikt z roku 2018 letos zrušil odvolací soud v Brně a nařídil nové jednání, které začalo v srpnu. Soud tak znovu vyslechl některé svědky a předvolal další. Vypovídala i Lenka Bradáčová jako představitelka Unie státních zástupců nebo ústavní soudce Tomáš Lichovník v pozici funkcionáře Soudcovské unie. 

Vitásková stála v čele úřadu v letech 2011 až 2017. Vesecká byla místopředsedkyní od listopadu 2014 do června 2015.

  • Vitáskovou, která úřad vedla v letech 2011 až 2017, obvinila policie v létě 2015 znovu kvůli zneužití pravomoci úřední osoby a navíc z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Trestní stíhání souvisí se jmenováním někdejší nejvyšší státní zástupkyně z let 2005 až 2010 Renáty Vesecké do nově vytvořené funkce místopředsedkyně ERÚ; na starost dostala legislativně správní oblast. Policie vyčíslila škodu, kterou Vitásková jmenováním Vesecké způsobila, na víc než milion korun.
  • Vesecká se místopředsednické funkce ujala v listopadu 2014. Krátce po jejím jmenování ERÚ uvedl, že splňuje všechny podmínky, které má na místopředsedu úřadu energetický zákon. V něm mimo jiné stojí, že místopředseda musí mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, z toho alespoň tři roky v řídicí nebo vedoucí funkci. Vesecká byla před nástupem do ERÚ advokátkou a předtím nejvyšší státní zástupkyní. Podle Vitáskové ale Vesecká podmínkám vyhovovala, protože se zabývala kauzami souvisejícími s energetikou.
  • Vesecká zůstala v ERÚ i poté, co v červnu 2015 pozici místopředsedkyně úřadu opustila. Do září 2016 působila v legislativně správní sekci. Nyní je advokátkou.
  • Vitásková podala kvůli zahájení stíhání ústavní stížnost, se kterou neuspěla. Loni v únoru Ústavní soud zamítl i stížnost ERÚ a Vitáskové proti policejním prohlídkám, které se v roce 2015 odehrály v souvislosti s kauzou kolem jmenování Vesecké.
  • Okresní soud v Jihlavě loni v listopadu vyměřil Vitáskové podmíněný trest dva roky s odkladem na 30 měsíců za zneužití pravomoci úřední osoby. Odvolací Krajský soud v Brně ale věc v březnu vrátil zpět soudu prvního stupně k doplnění dokazování. Prvního listopadu jihlavský soud znovu uložil Vitáskové za zneužití pravomoci podmíněný trest dva roky vězení s odkladem na 30 měsíců.
  • Zdroj: ČTK