Většina nemocnic přes léto omezuje péči

Události: Omezení provozu v nemocnicích (zdroj: ČT24)

Letní měsíce využívá řada nemocnic v Česku k opravám. Zavírají ambulance nebo i celá oddělení. Navíc si lékaři a sestry vybírají dovolenou, takže jich chybí více než jindy. Pro pacienty to znamená, že se prodlužují objednací lhůty. Na mnoha místech si musí počkat i na plánované operace.

Provoz přes léto omezuje většina nemocnic v Česku. Obvykle proto také na červenec a srpen plánují méně operací. Na některých místech se to dotýká i akutní péče, a lidé tak musí za ošetřením cestovat dál. Nejčastější jsou ale změny jen v ordinačních hodinách.

„Slučujeme některá oddělení, jako třeba ortopedii s chirurgií. Stejně tak dvě patra interny do jednoho,“ oznámil ředitel nemocnice Prachatice Michal Čarvaš. V místních operačních sálech se právě maluje, jinde se uklízí a stěhuje. Díky omezenému provozu si můžou zaměstnanci vybrat i dvoutýdenní dovolenou. „Mám dvě malé děti, takže určitě potřebuji mít čas na ně a chvíli si odpočinout,“ řekla zdravotní sestra Anna Hodinová.

V Prachaticích se tento týden uzavře na tři týdny i gynekologicko-porodnické oddělení. Rodičky budou muset do nemocnice v Krumlově, Strakonicích a Českých Budějovicích.

K nutným opravám využijí letní měsíce i v Sokolově. Na dětském lůžkovém oddělení a v ambulancích se omezí provoz koncem příštího týdne, a to na čtrnáct dní. Pohotovost ale zůstane. Omezení kvůli údržbě plánují také v Karlových Varech nebo v Chebu.

Většina zařízení zveřejňuje informace o úpravách provozů na svých webech. Lidé mohou využít i infolinky nemocnic a poliklinik, kde se většinou dozvědí i to, které nejbližší pracoviště službu během léta poskytuje.

Problémy záchranářů

Letní sezona má dopad i na práci záchranářů. Často mívají k akutním pacientům komplikovanější cestu. O prázdninách roste počet nehod až o pětinu. Kvůli nepozornosti řidičů se jejich účastníky stávají i ti, kteří jedou na místo havárie zasahovat.

Na Vysočině tak třeba přišli o sanitku, do které v červnu čelně vrazilo osobní auto. „Vepředu seděl řidič záchranář, vzadu byla pacientka a spolu s ní tam seděla i naše záchranářka, která ač byla připoutaná během jízdy, tak utrpěla nějaké zranění, se kterým musela být stejně jako ostatní osazenstvo sanitního vozu transportovaná do nemocnice,“ popsal mluvčí krajské záchranky Petr Janáček.

Méně vážných nehod bývají v kraji desítky ročně. „Lidé nedávají pozor za volantem, nevěnují se řízení, mají třeba puštěné rádio,“ zmínil Janáček.

Takzvanou záchranářskou uličku by měli řidiči vytvářet už v momentě, kdy dojíždějí do kolony. „Má být alespoň tři metry široká, abychom tam projeli s technikou,“ řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Bez ní ztrácejí záchranné vozy desítky vteřin, které ale často rozhodují o životě a smrti.