Vesnicí roku je jihočeský Vacov

Českou vesnicí roku 2024 je Vacov z okresu Prachatice v Jihočeském kraji. Na druhém místě skončila obec Palkovice z okresu Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji, třetí příčku obsadila Dolní Lhota ze Zlínska. Hodnoticí komise vybírala ze třinácti finalistů, kterými byli vítězové krajských kol. U soutěžících obcí hodnotila například společenský život, aktivity občanů, podnikání, občanskou vybavenost, úspory energií nebo péči o veřejná prostranství a zeleň.

Letošního 28. ročníku soutěže se zúčastnilo 196 obcí. Organizátoři v sobotu vyhlásili vítěze v Uherském Hradišti, kde se také představili jednotliví finalisté.

Cenu veřejnosti získala v internetovém hlasování obec Děpoltovice z Karlovarského kraje. Koláčovou cenu za nejlepší domácí koláče obdržela obec Tetín z Královéhradeckého kraje. Ocenění celostátní komise za výjimečnou semknutost a pracovitost dostala obec Drahouš ze Středočeského kraje.

Do finále se dále dostaly obce Mrtník z okresu Plzeň-sever, Křešice z Litoměřicka, Všelibice z Liberecka, Horní Ředice z okresu Pardubice, Smrčná z Jihlavska, Ořechov z okresu Brno-venkov a Vrchoslavice na Prostějovsku v Olomouckém kraji.

Nejcennější je komunitní život, míní ředitel soutěže

Podle ředitele letošního ročníku soutěže, starosty Kostelní Lhoty Tomáše Drobného (nestr.), byli všichni finalisté skvělí. „Těžko se vybírá jeden nejlepší. Ale je pravdou, že jsme se na Vacovu shodli téměř jednomyslně. Všechna kritéria naplňoval asi nejvíce ze všech obcí, z hlediska životního prostředí, spolkového života, rozvojových projektů, plánů do budoucnosti, práce s dětmi, mají skvělou základní školu, skvělou knihovnu. Ale asi nejvíc na nás dýchnul komunitní život, jak tam žijí, to zkrátka bylo asi nejcennější,“ uvedl Drobný.

Vacov je podle jeho starosty Františka Čtvrtníka (nestr.) unikátní zejména lidmi. „Co pro Vacov dělají, také těmi zastupiteli i předchozím vedením,“ uvedl starosta. Vítězství v celostátním kole nečekal, cenné bylo už vítězství v krajském kole. „Mrzí mě, že vítěz je jen jeden, zaslouží si to všichni,“ uvedl Čtvrtník. Obec s asi 1500 obyvateli bude podle něj pořádně slavit, nejen v sobotu.

Vítěz dostane 1,6 milionu korun

Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2024 získá finanční odměnu formou dotace od ministerstva pro místní rozvoj ve výši 1,6 milionu korun, za vítězství v krajském kole je to 1,25 milionu korun. Soutěž se koná od roku 1995 a vyhlašují ji Spolek pro obnovu venkova ČR, Svaz měst a obcí ČR a ministerstva pro místní rozvoj a zemědělství. Jejím cílem je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova.

Loni se o titul Vesnice roku ucházelo 175 obcí, získala jej Ostrožská Lhota z Uherskohradišťska ve Zlínském kraji, o rok dříve Kostelní Lhota z Nymburska ve Středočeském kraji. V letech 2021 a 2020 se soutěž kvůli pandemii koronaviru neuskutečnila. Vítěz celostátního kola soutěže postupuje do soutěže Evropská cena obnovy vesnice.