Velikonoční tabule bude letos levnější, méně stojí hlavně vajíčka

UDÁLOSTI: Nadcházející Velikonoce vyjdou letos levněji než loni (zdroj: ČT24)

Velikonoce by letos měly být o něco levnější než loni. Mnoho potravin je levnějších a ekonomové neočekávají, že by v příštích dnech, které do svátků zbývají, zdražily, i když poptávka zákazníků nepochybně vzroste. Celkově by tedy nákupy mohly stát o desítky až stovky korun méně. Nic to ale nemění na tom, že hlavně lidé z příhraničí nezřídka vyrazí pro suroviny ke svátečním pokrmům do Německa či Polska. V Polsku budou mít před Velikonocemi poslední příležitost nakoupit potraviny, u nichž je nulová daň z přidané hodnoty. Od začátku dubna se DPH na potraviny vrátí, ceny by se tak měly zvýšit zhruba o pět procent.

Zelňačka, nádivka, jehněčí, beránek a samozřejmě nespočet vajíček – to nemůže o dvojnásobně prodlouženém velikonočním svátečním víkendu chybět na stole, a tedy předtím ani v nákupním košíku. Obchodníci se proto těší na tržby v předvelikonočním týdnu, zatímco jejich zákazníci se mohou těšit na to, že za totožný velikonoční nákup jako loni zaplatí většinou méně.

Oproti loňskému březnu je levnější máslo, mouka, cukr i mléko, výrazně zlevnila vejce. Z tradičních velikonočních pokrmů bude finančně náročnější například příprava nádivky, protože vepřové zdražilo. Oproti tomu cena kakaa se na světových trzích od začátku letošního roku zhruba zdvojnásobila a dostala se na rekordních více než 8400 dolarů (195 500 korun) za tunu, což se bude projevovat i v cenách čokolády. „Je to jednoznačně jen výkyv,“ myslí si hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil s tím, že se ceny časem zase sníží. V pořadu 90‘ ČT24 ale dodal, že tento výkyv může trvat poměrně dlouho.

Že přesto je v obchodech vesměs levněji, je i důsledek toho, že lidé kvůli drahotě přestávali nakupovat. „Vlastně jsme zatlačili na maloobchodní síť, aby s cenovými nárůsty už přestala. Myslím, že to byl důležitý faktor. Další věc je, že ceny zemědělských výrobců v Česku, ale i ve světě výrazně klesají,“ shrnul ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Ceny zemědělských výrobců klesají dlouhodobě – v únoru to byl již desátý meziroční pokles v řadě. Na druhé straně přestaly ceny v zemědělství růst až po loňských Velikonocích. Před nimi ještě rostly o desetinu. Loni navíc svátky ovlivnila i ptačí chřipka, která přispěla k nedostatku vajec. Ta se sice šíří i nyní, ale následky pro velkochovy drůbeže nejsou tak vážné.

Průměrné spotřebitelské ceny v březnu 2023 a 2024
Zdroj: ČT24

Ekonomové se nedomnívají, že by v příštích týdnech hrozilo nové zdražování, a to navzdory ožívající poptávce domácností. „Faktorem bude samozřejmě vývoj počasí, vývoj úrody, ale dá se předpokládat, že divoké nárůsty a poté poklesy cen už nezažijeme. Situace se normalizuje,“ míní Skořepa.

Poslední levné nákupy v Polsku

Zřejmě ani to, že je nyní v obchodech v Česku o něco levněji než loni, ale neodradí některé obyvatele příhraničí, aby vyrazili na předvelikonoční nákupy raději k sousedům. Zejména u nákupů v Německu ale přesvědčení českých zákazníků, že je za hranicemi levněji, neodpovídá vždy skutečnosti.

Například srovnání cen jednoduchého nákupu sestávajícího z chlazeného kuřete, litru oleje a plata vajec provedeného v českém Hrádku nad Nisou, německé Žitavě a polské Bogatyni vyšlo výrazně v neprospěch Německa – oproti českému supermarketu byl více než dvakrát dražší.

Při nákupu v Polsku byl rozdíl menší a že byl dražší než v Hrádku nad Nisou, bylo hlavně kvůli rozdílu v ceně vajec. Nicméně poměrně levné nákupy v Polsku s Velikonocemi skončí. Po nich bude již duben, kdy se v Polsku vrátí DPH na potraviny, které minulá vláda snížila na nulu.

Nulová DPH byla od předloňského února například u mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny. Vláda daň zrušila v době, kdy se inflace blížila deseti procentům. V současnosti již je nižší, v lednu se podle předběžných údajů polského statistického úřadu dostala pod čtyři procenta. Tím nynější kabinet zdůvodnil návrat pětiprocentní daně. Důsledkem tedy může být pětiprocentní zdražení potravin.

Vajíčka z farmy jsou dražší. Zákazník se ale osobně setká i se slepicí

Kromě cest do zahraničí v naději na nižší ceny podnikají lidé kvůli potravinám i cesty na venkov – za místními producenty. Od těch si neslibují nižší ceny, ale spíše vyšší kvalitu. Míří například na rodinné farmy, které nemají prostředky na to, aby si otevřely klasický obchod.

Někdy má místní prodej samoobslužnou podobu – lidé si na farmě sami vezmou tolik vajec, kolik potřebují, a pak nechají v pokladničce peníze. „Funguje to. Lidé kolikrát nechají víc peněz, než mají,“ ujistil o poctivosti svých zákazníků farmář z Rájce-Jestřebí Zdeněk Slouka, který takto vejce prodává.

Lidé prodejce nešidí, i když ceny vajec jsou vyšší než v supermarketu. Jedno vajíčko vyjde na sedm až deset korun. K dispozici jsou i husí vejce za sedmdesát korun. Podle farmáře je ale protihodnotou jistota – zákazník může sám vidět slepici (nebo husu), která vejce snesla.