Slepice mají vyběhnout z klecí. Drůbežáři s přeměnou nespěchají, obávají se levné konkurence

Události | Události | 1207 (zdroj: ČT24)

Tři roky zbývají chovatelům slepic na jejich vystěhování z klecí. V nich jich stále žije zhruba polovina v Česku, což zákon brzy zakáže. Náklady na přestavbu chovů odhadují úřady na tři miliardy korun. Chovatelům se do změn nechce, obávají se, že se budou potýkat s lacinější konkurencí ze zahraničí. Není totiž jasné, zda bude zákaz klecového chovu platit v celé Evropské unii. Agrární komora tvrdí, že řada farmářů raději slepice chovat přestane.

Klecový chov slepic bude v Česku zakázán od začátku roku 2027. Příslušný zákon schválili poslanci před třemi lety, ale nyní – zhruba v poločase – stále žijí v klecích slepice asi z poloviny chovů. Ministerstvo zemědělství sice slibuje na přestavby chovů dotace ve výši až třiceti milionů na jeden projekt. V některých případech jsou ale náklady podstatně vyšší, u velkých drůbežáren budou úpravy stát stovky milionů.

Podle Agrární komory ale bude zákaz klecových chovů problematický hlavně pro malé a střední chovatele. „Až dvě třetiny chovatelů nosnic, kteří se zapojili do průzkumu, nehodlají po 1. 1. 2027 pokračovat v chovu nosné drůbeže,“ upozornila s odkazem na interní průzkum mluvčí komory Barbora Pánková.

Problém nepředstavuje jen samotný zákaz. Obávají se i zahraniční konkurence. Například v Polsku se zákaz klecového chovu nechystá, přičemž vejce z šetrnějších chovů jsou asi o padesát haléřů dražší než ta z klecí.

Podle drůbežářů je chov slepic, které nežijí v klecích, náročnější. „Musí se slepičkám nastavovat světelný režim, aby uměly hřadovat ve voliérách a uměly vybíhat ven na podestýlku. A je tam víc fyzické práce s úklidem,“ srovnal jednatel společnosti Česká drůbež Zdeněk Pašek.

Některé obchodní řetězce, i když slíbily, že do roku 2025 přestanou vejce z klecových chovů prodávat, znovu taková poptávají. Českomoravská drůbežářská unie očekává, že v důsledku ještě zesílí postavení polských vajec na českém trhu.

„Do České republiky se doveze okolo 750 milionů kusů konzumních vajec ročně, z toho asi ze sedmdesáti procent jsou dovozy z Polska,“ vyčíslila předsedkyně drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.