Vedení armády chce dále modernizovat, Zeman zdůraznil drony

Velitelské shromáždění k objasnění priorit a hlavních úkolů armády v roce 2021 (zdroj: ČT24)

Vedení armády na každoročním velitelském shromáždění probírá hlavní úkoly a plány na příští rok. Podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty vojáci potvrdili svůj význam, když pomohli se zvládnutím pandemie. Zdůraznil, že musí pokračovat modernizace vojska. Prezident Miloš Zeman podporuje vyzbrojení drony. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) varoval, že se nesmí opakovat škrty, které narušily českou obranyschopnost.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dle svých slov odmítá veškeré snahy o to, aby se nezvyšoval armádní rozpočet. Chce naopak podpořit růst rozpočtu na obranu a pracovat na zvýšení počtu vojáků. KSČM, která toleruje vládu ANO a ČSSD, podmiňuje podporu rozpočtu škrty ve výdajích na obranu ve výši deseti miliard.

„Německo má třináctkrát větší deficit než Česká republika. Naše zadlužení bylo asi 38, u nich to bylo asi 70. Naše finance jsou na tom velice dobře, a proto jsem předložil snížení daně. Nechci snižovat rozpočet armády,“ nechal se slyšet Babiš. 

„Na mě se můžete spolehnout, já určitě od momentu, kdy jsem se stal členem vlády, podporuji armádu,“ řekl také Babiš. Armáda podle něj může s podporou počítat i dál. „Jednoznačně potřebujeme navýšit i počet vojáků,“ doplnil.

Armáda podle něj v koronavirové krizi ukázala, že se na ni může Česko spolehnout. „Armáda byla ta, která nám zásadně pomohla v boji s pandemií, vděčíme vám za mobilní odběrové týmy, pomoc v nemocnicích a pečovatelských zařízeních i s chytrou karanténou,“ zdůraznil ministerský předseda.

Podle Opaty krize kolem koronaviru ukázala, jak je armáda připravena, co se osvědčilo a jak se z ní poučit. „Potvrdilo se, jak je armáda důležitá pro obranu země na všech frontách a proti jakémukoli nepříteli. Musíme mít vojáky kvalitně připravené, schopné se adaptovat na každou situaci, rychle reagovat a najít řešení,“ řekl náčelník generálního štábu a zdůraznil potřebu nadále modernizovat vojsko.

Armáda dle jeho slov potřebuje těžkou brigádu, ale pro budoucnost to nestačí. Potřeba prý bude umělé inteligence, robotů, dronů, laserových zbraní, přesně naváděné munice či kybernetických sil. „I kdyby naše cesta měla vést až do vesmíru, půjdeme tam,“ poznamenal.

Metnar: Karabach ukázal význam moderních technologií

Metnar za hlavní úkol armády označil obranu před vnějším napadením státu, spojenců a hodnot. Tato schopnost ale podle něj byla vážně narušena škrty spojenými s finanční krizí v roce 2008 a 2009.

Metnar připomněl, že letos ministerstvo obrany uzavřelo smlouvy za více než 11 miliard korun. „Pořizujeme například ruční zbraně, pasivní sledovací systémy, systém řízení palby dělostřelectva a balistické vesty,“ poznamenal.

Tisková konference k armádním úkolům a prioritám v roce 2021 (zdroj: ČT24)

Doplnil, že letos je v plánu uzavřít ještě smlouvy na modernizaci vrtulníků Mi-171 a na nákup 1200 terénních automobilů, v první polovině příštího roku chce resort podepsat tři smlouvy za 68 miliard korun na nákup nových děl, protiletadlového kompletu SHORAD a 210 pásových bojových vozidel pěchoty. „Tyto projekty zásadně změní schopnosti armády a zajišťování obranyschopnosti naší země a rovněž zvýší důvěru v Alianci,“ věří.

Podle Metnara současné konflikty, například v Náhorním Karabachu, ukázaly důležitost moderních technologií a význam dronů. „Zde také nesmíme zůstat pozadu. Proto se stále více věnujeme kybernetice a bezpilotním prostředkům,“ podotkl.

Nepřítelem není Čína a Rusko, ale terorismus, řekl Zeman

To podporuje i vrchní velitel ozbrojených sil, podle nějž se bezpilotní letouny osvědčily. Navrhuje jejich pořízení v Izraeli. Zapojit do zvýšení bojeschopnosti chce Zeman také tuzemské zbrojaře. „První je podpora českého zbrojního průmyslu, a druhá je skutečná modernizace armády, nikoli kupování starých zbraní, které už téměř dosloužily, ale soustředění se na novou generaci zbraní,“ míní.

Prezident zmínil také stahování spojeneckých vojáků z Afghánistánu. Potěšilo ho, že generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se nedávno proti tomuto stažení vyslovil. Očekává, jak se k tomu postaví nová administrativa nastupujícího amerického prezidenta Joea Bidena.

Zeman souhlasí s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, že nepřítelem není Čína a Rusko, ale mezinárodní terorismus. Podle českého prezidenta jím je konkrétně islámský terorismus. „Nenechme se zmást těmi, kteří nám vyhrožují třetí světovou válkou, nenechme se zmást ani těmi, kteří tady rozsévají antiruskou a antičínskou hysterii,“ řekl. Taková vyjádření podle něj poškozují jen ekonomické zájmy.