Včelaři jsou spokojení, medu je letos dostatek. Jeho cena ale přesto poroste

Včelaři mají za sebou úspěšnou sezonu (zdroj: ČT24)

Včelaři v Česku mají za sebou mimořádně dobrou sezonu, medu vytočili víc než v minulých letech. Podle nich je to díky ideálnímu počasí a tím pádem i většímu množství vyprodukovaného nektaru. I přesto však ceny medu porostou, a to kvůli zdražení cukru a energií. Zájem o med nicméně sílí i navzdory tomu.

„Pokud je hezké počasí, tak se květena opravdu krásně 'vyřádí', a včely mají dostatek až nadbytek pokrmu. Když je počasí špatné, do úlu ho nepřinesou,“ uvedl předseda Včelařského spolku Moravy a Slezska Václav Sciskala. 

Počasí na podzim však už pro včely nebylo podle včelaře ideální. „Září, které bylo poměrně chladné, jsme si celkem pochvalovali, ale ten teplý říjen i listopad způsobil, že včely ještě létají, a to není dobře,“ upozornil s tím, že včely by už nyní měly spíš odpočívat. „Teplé počasí (na podzim) spíš podporuje nemoci, a proto je to pro včely nebezpečné,“ dodal.  

Sciskala řekl, že teprve za měsíc až dva včelaři poznají, jak na tom včelstva zdravotně jsou. „Už mám signály, že padají,“ řekl a dodal, že od jednoho včelaře má informace o tom, že mu z devíti včelstev zbyla jenom dvě. „Jsou ale případy, kdy se nic neděje. Já mám pořád ještě sto procent (včelstev),“ uvedl. 

Cena medu roste

Sciskala potvrdil, že cena medu narostla. „Loni se květový med prodával za 200 korun (za kilogram), dnes za 220. To je reakce na trh. My jsme v minulosti krmili včely cukrem, který stál deset korun (za kilogram), dneska bohužel stojí šestatřicet. Třeba v červenci musím dát včelám dvacet kilo cukru, takže náklad tam je,“ uvedl. 

I přesto, že je cena medu vyšší, zájem o něj stále roste. Podle šéfa spolku je to díky tomu, že lidé chtějí žít zdravě. „U medu mají lidé jistotu, že je to opravdu zdravý produkt. Já nenaříkám, že bych neprodal. Jsem také rád, že lidé pochopí cenovou politiku, rozumí tomu,“ dodal.