Válek slibuje nová psychiatrická lůžka pro děti a mladistvé i více specialistů

Události: Změny v psychiatrické péči pro madistvé (zdroj: ČT24)

Nová lůžka mají uklidnit napjatou situaci v psychiatrické péči o děti a dospívající. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by měla vzniknout speciálně pro ně. Náctiletých, které sužují duševní problémy, v posledních letech přibývá a místa v nemocnicích a léčebnách chybí. Do několika týdnů by tak odborná společnost měla ministru předložit koncepci rozvoje dětské psychiatrické péče. Změna umožní vzdělávat více psychiatrů i psychologů. V péči o dospělé by se kromě center duševního zdraví měly dál rozvíjet i psychiatrické nemocnice.

Závislost je jen jedním z mnoha problémů, se kterými dětem pomáhají zdravotníci v ambulanci pro mladistvé pod vlivem návykové látky ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. „Jsou to například poruchy spojené s vývojem osobnosti, které se navenek demonstrují sebepoškozováním nebo sebevražednými pokusy těchto pacientů,“ vysvětluje přednosta Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) Martin Anders.

Podle klinického psychologa Radka Ptáčka počet případů přibývá. „Přičítáme to celé řadě faktorů, mezi které bezpochyby patří celospolečenská situace, náročný covid, ekonomická krize,“ dodává.

Na terapie a další léčbu sem mohou mladí pacienti docházet. Zůstat ale nemohou – místa pro dospívající ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze nejsou. Změnit by se to mělo během dvou let, kdy by zde mělo vzniknout dětské psychiatrické oddělení se zhruba pětadvaceti lůžky.

„Pro akutní stavy by to byla velmi významná pomoc, protože naplněná kapacita Fakultní nemocnice Motol a krčské nemocnice vede právě často k fenoménu, kdy pacient jezdí v sanitce kolem dokola a není možné ho umístit,“ podotýká Anders.

Dětská psychiatrická lůžka někde úplně chybí

Podobné je to i v dalších regionech. Dětská psychiatrická lůžka v některý krajích úplně chybí. Celkem jich je v Česku necelých šest set. Ministerstvo počítá s navýšením o 150 míst, speciálně pro mladistvé. „Pokud děláte dětské lůžko, tak musí splňovat podmínky pro dítě jeden dva roky staré, aby tam s ním byla maminka, a současně pro dítě sedmnáctileté, ale pokud uděláme podlůžka dorostová, tak struktura lůžek je jiná,“ nastiňuje ministr zdravotnictví.

V případě některých diagnóz by se tak podle Válka o mladistvé mohli starat i zdravotníci z oddělení pro dospělé. Dětských psychiatrů i sester s takovouto specializací je totiž dlouhodobě nedostatek. Návrh chce mít ministr hotový do několika týdnů.

Základní léčbu by dospívajícím podle Válka měl být na základě absolvování kurzu nebo školení schopen poskytnout i dětský praktický lékař. Více by podle něj mělo být i specialistů. „Společnost klinických psychologů rozšířila možnosti pro ty, kteří se oboru chtějí věnovat,“ řekl s tím, že ministerstvu průmyslu a obchodu navrhla vznik vázané profese klinický psycholog, který není absolventem lékařské fakulty.

Více studentů

Více lidí by mělo dostat možnost obor studovat i na vysokých školách. „Hlásí se jich třeba tisíc na obor psychologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, ale přijímají čtyřicet,“ řekl ministr. S děkany lékařských fakult a ministrem školství jednal o navýšení počtu studentů od příštího roku.

Podobně se navýší také počty vysokoškolských studentů oborů všeobecná sestra, nutriční terapeut, radiologický asistent a zdravotnický záchranář. Potřeba bude zhruba půl miliardy korun. „A tu bych chtěl, aby ministerstvo školství dalo na posílení počtu studentů v těchto oborech,“ dodal.

Reforma péče o duševní zdraví počítala s tím, že do roku 2030 vznikne sto center duševního zdraví (CDZ), kde se budou moci někteří pacienti léčit ambulantně nebo jejich týmy budou dojíždět k nim domů. Asociace center duševního zdraví v úterý v tiskové zprávě uvedla, že v současné době jich je 35 a za poslední dva roky vzniklo pět nových v Náchodě, Kladně, Liberci, Berouně a Sokolově. Loni týmy pečovaly o téměř 5800 osob.

V roce 2021, ze kterého pocházejí poslední publikovaná data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), se ambulantně léčilo přes 58 600 mladých do dvaceti let. Lůžek dětské a dorostové psychiatrie bylo 431, hospitalizací přes 2600. Dětské psychiatrické nemocnice jsou v Česku tři, mají dohromady 190 lůžek. Dětská oddělení má také šest psychiatrických nemocnic pro dospělé a dvě nemocnice akutní péče.