Válek chce přesvědčit nemocnice k energeticky úsporným rekonstrukcím

Události: Renovace Nemocnice Na Homolce (zdroj: ČT24)

Energetickými úsporami v nemocnicích by mohlo veřejné zdravotní pojištění ušetřit tři až čtyři procenta nákladů, řekl na představení úsporného projektu pražské Nemocnice Na Homolce za 1,1 miliardy korun ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Chce proto vytvořit pracovní skupinu, kde ředitele dalších přímo řízených zařízení seznámí s projekty rekonstrukcí s garantovanou úsporou. Stát v renovacích budov značně zaostává.

Například Homolka díky tomu sníží spotřebu energií o čtyřicet procent a ušetří asi třicet milionů korun za rok. Projekt má například podobu nových účinnějších kotlů na zemní plyn, které nahradí původní z roku 1987. Vyměněná je také vzduchotechnika a technologie zpětného získávání tepla. „Měli jsme tady spoustu havárií, prasklé trubky a tak dále. Byly osazeny v podstatě nové armatury, nové prvky řízení, měření a regulace,“ řekl vedoucí provozu Nemocnice Na Homolce Petr Šanda.

Elektřinu nově dodává i 660 panelů na střeše. Dispečink bude dále nepřetržitě regulovat teplotu ve více než jedenácti stech místnostech. Podle projektového manažera ČEZ ESCO Víta Procházky bude v době, kdy místnost v nemocnici není využívaná, nastavena útlumová teplota. Ta je o tři až čtyři stupně nižší.

Ten největší přínos má mít výměna deseti a půl tisíce světel. „Byli jsme z toho překvapení, v podstatě se jedná minimálně o pětinu z celkových úspor v rámci úsporných opatření,“ prohlásil Šanda.

Renovace v Česku

Takto komplexní opravy přitom v Česku stále nejsou běžné. Rezervy má hlavně sám stát. Tři čtvrtiny jeho budov nevyhovují požadavkům na energetickou náročnost, typicky úřady, nemocnice nebo věznice. Nároky na jejich úpravy přitom jen porostou.

Neobvyklá je také zvolená metoda: nemocnice zvolila EPC projekt. Dodavatel v něm ručí za dosažení úspor a z nich se splácí vlastní investice. Stát je zatím většinou nevyužíval, protože se účetně vykazují jako dluh. Místo toho realizoval spíš dílčí úspory.

„Za mě EPC projekty mají tu výhodu, že umožňují financování z evropských peněz, ze státního rozpočtu. Ale hlavně je tady garance, pokud kalkulace a návrhy těch firem, které to realizují, neklapnou, tak nesou odpovědnost za to, že to musí zaplatit. To znamená, že riziko pro realizátora tam prakticky není,“ prohlásil Válek.

EPC projekty si už vyzkoušely například i pražská Thomayerova nemocnice a statistický úřad. Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) by podobně mohly šetřit i další státní orgány a instituce, v plánu jsou například věznice.

Zapojit by se měly podle Válka například fakultní nemocnice v Ostravě, Hradci Králové, Brně nebo pražském Motole. „Chtěl bych, abychom něco realizovali v tomto nebo v příštím roce, ale abychom měli strategii i na další období,“ řekl.

Spotřeba energií

Čistá spotřeba elektřiny byla loni oproti předešlému roku nižší ve všech dosud vykázaných měsících. Nejvýraznější propad zaznamenali energetici v lednu. Spotřeba proudu tehdy meziročně klesla o sedm procent. Kromě útlumu ekonomiky a snah domácností šetřit za to mohlo i teplé počasí.

I proto se propadala spotřeba zemního plynu. Nejvíce klesla v lednu a v září, tedy v měsících, které byly teplotně nadprůměrné. Dodávky byly zhruba o dvacet procent nižší než rok předtím.

Energeticky nejnáročnější je průmysl. Ten spotřebuje čtyřicet procent veškeré elektřiny. Domácnosti necelou čtvrtinu. Skoro stejně proudu využije školství, zdravotnictví, služby a obchod.