V KSČM sílí tlak na přehodnocení tolerance Babišovy vlády. Kvůli Petříčkovi i Ťokovi

Události: KSČM zvažuje toleranci vlády (zdroj: ČT24)

Komunisté zvažují, zda budou dál podporovat menšinovou vládu Andreje Babiše (ANO). Problém mají hlavně s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD), vadí jim také ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Vedení KSČM by podle jejího předsedy Vojtěcha Filipa mělo o dalším postupu jednat příští pátek.

Tomáš Petříček je z ministrů nejkratší dobu ve funkci. Poslední hodiny ukázaly, že čelí nejsilnější kritice od KSČM, která umožnila vznik vlády – kvůli postoji k rusko-ukrajinskému konfliktu v Azovském moři a k novému ukrajinskému zákonu, který rozšiřuje řady ukrajinských válečných veteránů o někdejší banderovce.

Komunisté se v toleranční smlouvě zavázali, že nevyvolají hlasování o nedůvěře vládě. Pokud by ho ale inicioval někdo jiný, nemusí podle dokumentu kabinet povinně podpořit. A také mohou dohodu zrušit.

Je velký tlak na to, abychom přehodnotili toleranční dohodu.
Vojtěch Filip
předseda KSČM

Předseda komunistů by se měl příští týden sejít s premiérem. Řešit s ním chce i otázku ministra zahraničí. Zda pak příští pátek na jednání špiček KSČM navrhne zrušení toleranční dohody, ale Filip říct nechtěl. Učinit tak může každý člen výkonného výboru.

„Jestliže (ministr Petříček – pozn. red.) zůstane a bude pokračovat zahraniční politika, tak jak pokračuje nyní, tak to pro nás bude velký problém zvažovat další podporu této vládě,“ vyjádřil se místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

„Z kritiky komunistické strany si nic nedělám. Spíš bych se obával, kdyby mě chválili,“ reagoval na výtky Petříček.

Předseda komunistů se ve středu sešel s prezidentem Milošem Zemanem. Rozebírali i obsazení jednotlivých resortů. „Neshodli jsme se na hodnocení jednotlivých ministrů, ale u pana Petříčka jsme se shodli, že svoji práci nezastává dobře,“ informoval o setkání Filip. Zeman v televizi Barrandov uvedl, že ministr„při své návštěvě Ukrajiny dostatečně výrazně nezmínil problém banderovců“. 

Babiš odmítl spekulace o výměně Ťoka

Premiér možné změny ve vládě zmínil po Novém roce. Podle serveru Neovlivní.cz Babiš s Filipem o složení kabinetu jednal, předmětem hovoru však měl být především ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Serveru to údajně potvrdil sám Vojtěch Filip.

Babiš měl Filipovi dokonce říct, kdy má k plánovanému odchodu Ťoka z čela ministerstva dojít. Na otázku, zda padl termín 15. března, podle serveru Filip odpověděl: „Ano, o tomto, respektive podobném termínu se premiér zmiňoval.“

Neovlivní.cz dále uvádí, že na schůzce padla i dvě jména možných Ťokových nástupců. Jedním má být bývalý manažer firmy Skanska a někdejší náměstek generálního ředitele Českých drah Milan Matzenauer, druhým ředitel Drážního úřadu a někdejší šéf Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jiří Kolář. Podle Filipa se ale na schůzce jména Ťokova nástupce neřešila.

Andrej Babiš údajnou dohodu s Filipem odmítl. „Nemůžu to potvrdit. Pan předseda Filip pana Ťoka nemá rád dlouhodobě. On s ním měl vždycky problémy, když nastoupil, a žádné takové dohody neexistují,“ řekl ve čtvrtek premiér.

Současně odmítl úvahy, že se s Filipem už shodl na jménech možných Ťokových nástupců. „Nevím, kdo je Jiří Kolář, pana Matzenauera znám, ale jsou to nesmysly,“ poznamenal Babiš.

Jestli budou ministři ve vládě nebo nebudou, určitě s panem Filipem neřeším.
Andrej Babiš
premiér

„Pan premiér se mnou o té věci nemluvil a mám pocit, že ta jeho vyjádření dneska ukazují, že mně spíš dává důvěru,“ řekl ve čtvrtek Ťok. „Cítím, že koloritem této druhé vlády je snaha pana Filipa, aby si mohl na místě dopravy dosadit nějakého svého člověka a pan premiér mu to nechce umožnit,“ uvedl k vyjádřením předsedy KSČM.

Komunisté kritizují Ťoka dlouhodobě, naposledy kvůli prosincovému kolapsu na opravovaném úseku dálnice D1 na Vysočině. Ťoka se naopak v televizi Barrandov zastal prezident Zeman, který uvedl, že časté střídání ministrů dopravy protahuje výstavbu silnic a dálnic. „Takže si myslím, že je ještě potřeba dát mu určitou šanci,“ řekl.

Kvůli problémům kolem výstavby a úklidu dálnic se vyslovil pro odchod generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jana Kroupy. „Tam milosrdenství nepřichází v úvahu,“ podotkl. „Nevyhodíme-li některé svoje podřízené, budeme vyhozeni sami,“ řekl také k Ťokovi.