V energetické chudobě žije přes milion Čechů

Události: Více než milion Čechů má problémy s placením energií (zdroj: ČT24)

Problémy s placením energií zažívá v Česku přes 1,25 milionu lidí. Vyplývá to z průzkumu, který si nechalo zpracovat ministerstvo práce a sociálních věcí. Číslo se za poslední tři roky téměř zdvojnásobilo. Energetická chudoba zasahuje hlavně samoživitelky, nízkopříjmové rodiny a seniorky, které žijí samy.

Před pár lety prodělal mozkovou příhodu. Do života, jaký vedl dřív, se Dušan Oláh dodnes naplno nevrátil. „Nemohl jsem se ani nějak společensky zase zařadit. Jako každý člověk jít do práce a být z toho živ,“ vypráví.

Označuje to za spouštěč svých ekonomických problémů. Žije sám v pražském nájemním bytě. Pomáhají mu přátelé a také Armáda spásy. Letos řešili i nedoplatky za vodu a elektřinu. Šlo o tisíce korun, vše se ale podařilo vyřešit poměrně rychle.

Počet lidí, kteří se potýkají s energetickou chudobou, v předchozích letech narostl – ze 770 tisíc v roce 2020 na 1,33 milionu loni. Roli v tom sehrálo i zdražení po začátku ruské agrese na Ukrajině.

Nový mrazák ušetří tisíce ročně

„Buď si nemohou dostatečně dovolit vytápět, nebo mají dluhy na energiích, nebo na ně dávají více než dvacet procent svých příjmů a výsledkem je jejich chudoba,“ popisuje analytik platformy Za bydlení Jan Klusáček.

Ministerstvo práce v pilotní fázi nového projektu pomohlo sedmdesáti domácnostem – radami jak ušetřit, nebo přímo výměnou starých spotřebičů za nové. „Starší mrazák je považován za velkého žrouta energie. Ty novější jsou natolik úsporné, že se pohybujeme u úspory třeba i pětistovky měsíčně, což dělá šest tisíc ročně,“ dává konkrétní příklad Zuzana Matěchová z Oddělení projektů sociálních inovací ministerstva.

Teď resort zapojí stovky dalších rodin. Zlepšení situace si slibuje od nového zákona o podpoře bydlení, který schválila vláda. Ten počítá se zavedením kontaktních míst. „Tam určitě bude možné propojovat domácnost, kde indikujeme nějaký problém, na energetické poradce,“ je přesvědčená náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zuzana Freitas Lopesová (Piráti).

Právě komunikaci s lidmi, kteří se dostávají do finančních problémů, považují odborníci za klíčovou. Často se podle nich totiž nevyznají ve vyúčtováních ani na spotřebitelském trhu.