V domovech pro seniory je málo míst. Stát slibuje finanční injekci

Události: Nedostatek míst v domovech pro seniory (zdroj: ČT24)

Podle zástupů Asociace poskytovatelů sociálních služeb chybí v českých domovech pro seniory přes deset tisíc míst. Napříč kraji je situace různá a liší se i doba, jak dlouho lidé na místo v pobytových zařízeních čekají. Někdy je to v řádu dnů, někdy i několik let – záleží na jednotlivých případech.

Bezmála dvaadevadesátiletá Vlasta Zahajaská žije už déle než dva roky v seniorském Domě kněžny Emmy ve středočeských Neratovicích. Předtím byla pět let u dcery s jejím manželem, i ti už jsou ale v důchodu.

„Zeťovi je šestasedmdesát, už také sami všechno nezvládají, a tak jsme šťastní, že jsem se sem mohla nastěhovat,“ komentuje rodinnou situaci seniorka, která si v Neratovicích krátí dlouhou chvíli hlavně pletením šál pro charitu.

Zahajská čekala na místo v seniorském domě přes čtyři roky a tou dobou už také chodila do místního denního stacionáře. Čekací lhůty jsou ale podle ředitelky domova Jaroslavy Vítové individuální. Kapacita zařízení pro seniory je kolem 140 míst a její necelá polovina je vyčleněná pro klienty s demencí. Lidí, kteří sem mají podanou žádost, je víc než pět set.

„Někde se stane něco vážného v rodině a klient nastoupí třeba za týden od podání žádosti. Je to otázka pečlivého posuzování jeho sociální situace,“ popisuje příjmový režim Vítová a dodává, že žádné pořadníky nevedou.

Státní slib

Celkově je v Česku kolem pěti set domovů pro seniory, další zhruba čtyři sta má takzvaný zvláštní režim. Dohromady čítají přes šedesát tisíc lůžek a v posledních letech se čísla příliš nemění; loni nabízely 61 418 lůžek, předloni jich bylo 60 732.

Zároveň ale platí, že žádostí o umístěnku je napříč republikou o několik tisíc víc. „Je to regionálně odlišné, nejhorší situace je ve velkých krajských městech, v Praze a ve Středočeském kraji,“ sdělil prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiří Horecký.

Stát nyní slibuje zlepšení situace. „Velmi intenzivně investujeme do rozšíření pobytových nebo terénních kapacit sociálních služeb. Máme nachystaných víc jak osm miliard korun, které operativně čerpají kraje a jednotliví poskytovatelé,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Z těch se mají budovat jak nová lůžka v pobytových zařízeních, tak se má podpořit i například terénní služba, aby lidé mohli co nejdéle zůstávat ve svém domácím prostředí.