V Česku je zatím několik případů omikronu, hygienici volí raději přísnější postup

Události: Omikron v Česku a v Evropě (zdroj: ČT24)

Některé evropské země - například Velká Británie, Dánsko či Norsko - už hlásí, že čekají vlnu nákaz spojenou s koronavirovou variantou omikron. V Česku jde zatím o jednotlivé případy. ČT u jednoho podezření sledovala jeho vývoj i reakci hygieniků.

Ludvík Toman vyrazil za prací, ale i za architekturou nebo adrenalinem do Dubaje. Málo příjemné chvíle ho čekaly až po návratu do Česka. „Vrátili jsem se zpátky a přesně po sedmi dnech volala manželce hygiena. Oznámili jí, že jsme byli v tom letadle, kde se objevila paní s omikronem. A že tím pádem bychom měli jít na testy,“ vzpomíná. 

Manželka byla pozitivní. Omikron ale laboratoř z jejího vzorku nevyčetla. Ludvík Toman byl bez nákazy. Týden na to měl ale pozitivní test i on. A v jeho případě podezření na omikron je.

Omikron a Česko

„V současné chvíli čekáme na potvrzení z NRL (Národní referenční laboratoř), ale vypadá to zatím, naštěstí, že ta pravděpodobnost je malá,“ řekla k případu mluvčí středočeské krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

Po jednom podezření nyní mají vedle Středočeského kraje hygienici v dalších třech regionech. Oficiálně se nákaza potvrdila u osmi lidí. Kontakty už při podezření hygienici trasují přísněji. „Karanténa trvá čtrnáct dní a nezáleží na tom, jestli je ten člověk po prodělané nemoci nebo po očkování,“ řekla Šalamunová. 

Karanténu tedy nelze zkrátit jako u běžných případů na sedm dní. Dvanáctý den je ještě nutný PCR test. Podobné zpřísnění se podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové zvažuje pro všechny karantény, v případě že by omikron v tuzemsku převládl.

„Dokud se neřekne s veškerou vážností ze strany jak WHO (Světová zdravotnická organizace), tak ECDC (Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí), že ta varianta nezpůsobuje závažná onemocnění, tak budeme přijímat předběžnou opatrnost a půjdeme na čtrnáct dní u všech případů,“ vysvětlila Svrčinová další postup. 

Omikron a Evropa

Omikron je zatím na postupu zejména ve Velké Británii. „Zdá se, že do konce roku bude omikron zcela převažující variantou Velké Británii a není pochyb o tom, že do konce ledna převáží u nás,“ předpověděl v pondělí biochemik Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Jan Konvalinka.

Britský premiér Boris Johnson varoval, že kvůli omikronu čeká Británii přívalová vlna nákaz, jen v samotném Londýně už je to přes čtyřicet procent všech nových případů. Zdravotnický systém se obává, že nelze splnit Johnsonův cíl, aby byl do konce roku každý občan očkován posilující dávkou vakcíny. Přesto Angličané stojí před očkovacími centry dlouhé fronty.

K aplikaci třetích dávek ještě před Vánoci vyzývají i politici v Rakousku, kde hlásí už 59 potvrzených případů omikronu. Posilující dávky tam brzy zpřístupní i dětem nad dvanáct let.