V Berlíně přistál letoun ze Súdánu. Mezi evakuovanými jsou dva Češi

V Berlíně v pondělí přistál německý evakuační letoun ze Súdánu. Mezi stovkou cestujících jsou i dva čeští občané, potvrdil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Tuzemská diplomacie podle něj intenzivně pracuje na tom, aby dostala do bezpečí i další Čechy, kteří v zemi nyní zůstávají. V Súdánu už déle než týden probíhá boj o moc mezi armádou a polovojenskými jednotkami. Podle BBC je v hlavním městě Chartúmu poprvé od začátku konfliktu relativní klid.

Podle informací českého ministerstva zahraničí jsou v Súdánu stále ještě tři další Češi. Resort nyní pracuje na pomoci dvěma z nich, kteří jsou na jihu země v Nyale se skupinou tureckých občanů, a jsou tedy na tureckém evakuačním seznamu. Třetí český občan je v Chartúmu a ministerstvo mu předává informace o chystaných evakuačních letech dalších států EU. Vzhledem k tomu, že má v Súdánu příbuzné, je možné, že se nakonec rozhodne v zemi zůstat.

Jak informovala agentura DPA, na palubě prvního vojenského letadla s evakuovanými osobami bylo 101 Němců, jejich rodinných příslušníků a občanů dalších partnerských států. V plánu jsou další evakuační lety, dokud to dovolí bezpečnostní situace, uvedlo německé ministerstvo zahraničí.

Stejně jako ostatní země zahájilo Německo vojenskou evakuaci v neděli. Do Súdánu odletěly celkem tři Airbusy A400M německých ozbrojených sil, aby vyzvedly lidi určené k evakuaci.

Více než tři stovky Němců registrovaných na krizovém seznamu mají být odvezeny přes jordánskou vojenskou leteckou základnu. Pomoc má být poskytnuta také občanům partnerských zemí. Mise, do níž se zapojilo celkem více než tisíc příslušníků německé armády, se připravovala několik dní, dodala DPA.

Evakuace dalších Evropanů a Američanů

Britští občané, kteří uvázli v Súdánu, obvinili vládu, že je opustila. Británie o víkendu evakuovala své diplomaty a jejich rodiny, ale varovala, že dokud nebude dosaženo příměří, je značně omezena ve své schopnosti pomoci dalším Britům. V zemi jich přitom podle odhadů pravděpodobně zůstalo několik tisíc, uvedla stanice BBC.

Británie potvrdila vyslání svého námořnictva. Podle informací BBC se v přístavním městě Port Súdán vylodil malý britský vojenský průzkumný tým, aby posoudil možnosti evakuace britských občanů.

Své občany evakuovaly z bojích zmítaného Súdánu také Španělsko, Itálie či Řecko. Informovaly o tom ministerstva zahraničí těchto zemí. Evakuaci svých občanů zahájilo v neděli také Turecko, které ji však kvůli výbuchu v súdánském hlavním městě Chartúmu nedokončilo, uvedla v pondělí agentura AFP.

Boj o moc mezi súdánskou armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF) zmítá Súdánem od minulého víkendu. Letecké spojení se zemí bylo v posledních dnech velmi problematické.

Tisíce amerických občanů podle ministra zahraničí Spojených států Anthonyho Blinkena mají zájem zemi opustit, většina z nich podle něj má dvojí občanství. Potvrdil, že USA jim poskytnou pomoc a usnadní odjezd ze země.

„Máme velké obavy ohledně (přítomnosti) Wagnerovy skupiny v Súdánu,“ dodal v pondělí americký ministr zahraničí Anthony Blinken. CNN v pátek s odkazem na nejmenované súdánské a regionální zdroje zveřejnila informace o tom, že Wagnerova skupina, kterou ovládá ruský miliardář Jevgenij Prigožin, dodala RSF rakety a další vybavení pro boj se súdánskou armádou. RSF to popřela.

V Chartúmu je klid, píše BBC

V Chartúmu ale panuje v pondělí poprvé od začátku bojů relativní klid, napsal server BBC s odvoláním na místní obyvatele. Přesnější a úplnější informace o dění v súdánské metropoli nyní podle něj nelze získat kvůli poničené telekomunikační infrastruktuře.

V některých částech metropole byly podle BBC obnoveny dodávky vody a elektrického proudu, ale většina Súdánu je od noci na pondělí bez připojení k internetu. 

„Súdán je uprostřed internetového blackoutu a zůstává z velké části off-line, přičemž konektivita je na dvou procentech běžné úrovně,“ uvedla v pondělí organizace NetBlocks. Citovala také tvrzení súdánské armády, podle níž RSF sabotovala telekomunikační ústřednu v hlavním městě Chartúmu, což mělo dopad na sítě v celé zemi. Obyvatelé hlavního města ale uvádějí, že telefonické připojení mají i nadále.

„Slyším méně střelby a výbuchů ve srovnání s předchozími dny. Těžké boje před velitelstvím armády ustaly,“ nastínil zpravodaj BBC Muhammad Usmán z Ummdurmánu, města sousedícího s Chartúmem. „Poprvé od začátku bojů vidím na ulicích mnoho žen a dětí… někteří kupují olej a pšenici, mnozí stojí fronty u pekáren,“ dodal Usmán.

Súdánské hlavní město je nyní díky fungující autobusové dopravě možné opustit a mimo metropoli jsou podle zpravodaje BBC cesty poměrně bezpečné. Mnozí z metropole utekli do jiných částí země za příbuznými a další odjeli autobusy do Egypta.

Útěk Súdánců mimo oblasti bojů

„Je to neuvěřitelně zoufalá situace,“ popsala BBC konflikt súdánská spisovatelka Jasmín Abdal Magídová, která je v současnosti právě v Egyptě. Uvedla, že mnoha jejím příbuzným se podařilo bezpečně dostat do přístavního města Port Súdán na východě země, ale o mnohých nemá zprávy po dobu delší než 24 hodin. Přestože někteří její rodinní příslušníci zůstali dlouho bez jídla a vody, nechtějí město opustit. „Různé generace mají různé názory,“ dodala Magídová. Starší generace podle ní často zůstává.

Velká část nemocnic v zemi zůstává mimo provoz a mnoho zraněných se kvůli bojům nedokáže ke zdravotníkům dostat, informoval podle televize al-Džazíra svaz súdánských lékařů. Ti rovněž upozornili, že počet mrtvých je pravděpodobně mnohem vyšší než oficiální údaj, který hovoří o 420 obětech.

„Cestou jsme všude viděli mnoho těl,“ uvedl v rozhovoru s BBC italský humanitární pracovník Stefano Rebora, kterému se v neděli i s rodinou podařilo uprchnout z Chartúmu. Podle něj je situace v Súdánu tak nebezpečná, že „se nikdo neodváží“ mrtvá těla odklízet. „Mnoho vojáků jsou děti, kolem dvaceti let, a jen rabují. Nebyl ušetřen jediný obchod,“ dodal Rebora.

Znesvářené skupiny vedou bývalí spojenci, generál Abdal Fattáh Burhán je velitel armády, šéfem RSF je generál Mohamed Hamdan Dagalo. V říjnu 2021 společně zorganizovali vojenský převrat, jenž zmařil krátký přechod Súdánu k civilní vládě.