Útoků na Ukrajince v Česku přibývá, varuje organizace In Iustitia. Těch fyzických je téměř polovina

Předsudečné násilí (zdroj: ČT24)

Po ruské invazi na Ukrajinu narůstá v České republice počet útoků na ukrajinsky a rusky mluvící osoby. Uvádí to organizace In Iustitia. Zatímco v roce 2021 tvořily útoky proti Rusům a Ukrajincům 5 procent sledovaných případů, v současné době je to kolem 22 procent. V Událostech, komentářích na to upozornila ředitelka organizace Klára Kalibová.

Tendence nárůstu násilí vůči lidem, kteří do Česka přišli z Ukrajiny, je podle advokátky Kláry Kalibové zřejmá už od poloviny roku 2022.

„Řada politických aktivistů a politiků začala označovat Ukrajince a Ukrajinky za bezpečnostní téma,“ vysvětluje. Státu se podle ní  navíc nepodařilo vyvrátit hoaxy a domněnky, že Ukrajinci představují bezpečnostní riziko. „Naše orgnizace přepočítala data per capita a zjistili jsme, že Ukrajinci se v České republice fakticky dopouštějí méně násilných trestných činů než například Slováci,“ poznamenává.

Organizace In Iustitia se věnuje tématu předsudečného násilí od roku 2009. Od roku 2015 podle její ředitelky intenzivněji sleduje procenta předsudečných útoků. „Zatímco v roce 2021 tvořili Ukrajinci a Rusové nebo ukrajinsky a rusky mluvící lidé mezi námi evidivanými incidenty pět procent, tak v současné době je to kolem dvaadvaceti procent a to číslo narůstá,“ uvedla Kalibová.

Ukrajinci tvoří v současnosti největší menšinu v ČR

Za popsaným trendem podle ní stojí skutečnost, že Ukrajinci a Ukrajinky tvoří v současné době největší menšinu, která na území České republiky žije. „Z toho důvodu jsou předmětem politických disputací, terčem předsudečných výroků a takové prostředí vytváří atmosféfu, které umožňuje i jednotlivé fyzické útoky. Mezi útoky na Ukrajince a Ukrajinky, které evidujeme, dosahuje fyzické násilí enormního čísla 49 procent. To u žádné jiné skupiny ohrožené předsudečným násilím v naší evidenci nevidíme,“ popsala. Dopad práva je podle Kalibové rychlejší než u jiných typů předsudečného násilí.

„Nejprve jsme zaznamenávali útoky na rusky mluvící lidi. Byly to odvetné útoky, kdy pachatelé útočili zejména na majetek spojený s Rusy. To ustalo. V roce 2023 žádný takový incident neevidujeme. Teď jsou to vyloženě útoky na Ukrajince,“ řekla.

Formy předsudečných útoků
Zdroj: ČT24/In Iustitia

In Iustitia vydala zprávu, která se sestává z incidentů, které organizaci oznámili buď samotní napadení, nebo z těch, které se objevily v médiích a veřejných zdrojích. „Nejsou to incidenty, které bychom aktivně vyhledávali na sociálních sítích. Kdybysme toto udělalali, tak bychom přišli s daleko masivnějšími čísly,“ upozornila Kalibová.

Ukrajinci a Ukrajinky jsou podle Kalibové v současné době terčem extrémního fyzického násilí, které je srovnatelné s fyzickým násilím na Romech.