Úpravy přehrady Orlík mají začít už příští rok. Lidé z okolí se musí připravit na omezení

Události ČT: Přehradu Orlík čekají nákladné úpravy, začnou možná už příští rok (zdroj: ČT24)

Orlickou přehradu čekají úpravy za miliardu a půl, které by ji měly připravit až na desetitisíciletou vodu. Výběr dodavatele ale zatím provázejí problémy, i přesto chce však stát začít se stavbou už v příštím roce. Pro lidi, kteří v okolí přehrady žijí, to bude znamenat komplikace, například dopravní omezení nebo opakované snižování hladiny.

Přehrada Orlík je pro protipovodňovou ochranu západní poloviny Česka klíčová. Při povodních v roce 2002 dal údajně její zásobní prostor Praze asi 17 hodin na stavbu zábran navíc. Orlík nápor tisícileté vody vydržel, i když ve druhé vlně už nezvládal regulovat odtok.

Povodí Vltavy chce teď přeliv přehrady upravit tak, aby ustál takzvanou desetitisíciletou vodu. „Z hydrologických údajů je známo, že kdyby tehdy pršelo o čtyři až pět dní déle, tak by tady ta desetitisíciletá povodeň byla, takže to není nic vzdáleného, co by nemohlo nastat,“ řekl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Úpravy pro případ povodní i sucha

Na přehradě Orlík se kvůli několika suchým letům provádějí upravy i pro nedostatek vody. Nově byly protaženy koleje pro lodní výtah tak, aby dosáhly i k nižší hladině. Rekonstrukce hráze by měla navíc otevřít cestu i daleko těžším lodím, nově až do výtlaku 6,6 tuny.

„Když sesplavníme Vltavu, tak je to pro rozvoj regionu, je to pro rozvoj celé infrastruktury,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).  

Plánovaná rekonstrukce vodní nádrže však přinese i řadu problémů. Během úprav totiž bude neprůjezdná silnice po koruně hráze, pravděpodobně dvakrát se i sníží hladina – jednou v zimě, podruhé i během léta, i když ne tak výrazně.

Ředitel Povodí Vltavy uvedl, že pokud se příští rok s úpravou přehrady Orlík začne, měly by práce probíhat do roku 2024 až 2025.   

Orlík je nejobjemnější česká přehrada. Po záplavách v roce 2013 se její hladina natrvalo o něco snížila a zvětšil retenční prostor. Vltavská kaskáda by tak měla nyní chránit místo před patnáctiletou, dokonce i před dvacetiletou povodní.