Orlík má nový lodní výtah. Kořensko ale stále zůstává překážkou na Vltavě

Orlík se dočkal nového lodního výtahu (zdroj: ČT24)

I na Vltavě konečně začala plavební sezona. Povodí spustilo pro rekreační lodě nejen komory mezi Českými Budějovicemi a Štěchovicemi, ale i modernizovaný lodní výtah na orlické přehradě. Právě kvůli jeho přestavbě byla nádrž přes zimu téměř prázdná.

Vilém Hodouš s přáteli doplul s lodí na Orlík. Lodním výtahem překonal přehradu za osm minut. „Máme namířeno na Radavu, kde máme zaplacené kotviště,“ prohlásil majitel lodě.

Ještě v zimě to ale v těchto místech vypadalo úplně jinak. Na Radavu by se lodí rozhodně nedostal. Údolí bylo téměř bez vody. Orlickou přehradu už se ale podařilo téměř celou napustit. Do jejího plného stavu zbývá několik posledních metrů.

Orlická přehrada kvůli rekonstrukci odhalila staré stavby na svém dně (zdroj: ČT24)

Povodí Vltavy ji vypustilo právě kvůli lodnímu výtahu. Prodloužilo ho o dvanáct metrů, aby i v suchém létě dosáhl do vody. „Ta voda ubyde o nějakých pět, šest metrů, tak potom to byl konec, kdy se nedalo splouvat dolů. Teď by měla být sezona prodloužena,“ popsal Hodouš.

Plavební komora Kořensko zůstává mimo provoz

Letošní sezonu zahájil i Radek Šíma. Loď spustil na vodu v Hluboké nad Vltavou. „Musíte loď odkurtovat, připravit si fendry, to jsou odrazníky. Připravit si lana, pak pomalu nacouváte, povolíte a pošlete ji do vody,“ popsal nutné úkony.

S Vilémem Hodoušem se ale na Orlíku nepotkají. Mezi nimi totiž zatím jako překážka leží plavební komora Kořensko. Zůstává mimo provoz, dokud nebude Orlík plný.

„Myslím, že je asi rozumnější to zavřít, než aby tam lodě přicházely o vrtule, o převodovky a docházelo tam k nějakým zbytečným kolizím,“ uzavřel Šíma.

Do zatopených vesnic se vraceli pamětníci. Nyní je Orlík opět plný (zdroj: ČT24)