Ukrajinská a česká vláda budou v úterý společně jednat v Praze

V Praze se v úterý uskuteční společné jednání české a ukrajinské vlády, oznámil Úřad vlády. Naváže na zasedání, které se konalo koncem října 2022 v Kyjevě. Praha patří mezi podporovatele země, která přes dva roky čelí ruské vojenské invazi. Hlavním tématem schůzky budou obranná spolupráce, migrace, spolupráce v energetice či podpora českého exportu a zapojení tuzemských firem do obnovy Ukrajiny.

Čeští ministři v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS) jednali v Kyjevě s ukrajinskou vládou a prezidentem Volodymyrem Zelenským předloni 31. října. Cesta měla mimo jiné podpořit ambice Kyjeva vstoupit do Evropské unie a Severoatlantické aliance. Členové obou kabinetů jednali také o poválečné obnově Ukrajiny.

Fiala navštívil Kyjev i předloni v březnu, krátce po začátku plnohodnotné ruské invaze. Letos koncem května přijal v Praze ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala, hovořili o vojenské pomoci napadené zemi, obranné spolupráci či rozvoji ekonomických vztahů. Šmyhal tehdy dorazil do české metropole na pracovní večeři v Kramářově vile, na které s Fialou a dalšími evropskými státníky řešili bezpečnostní otázky.

Kabinet začátkem července odtajnil materiál, podle kterého Česko poslalo od začátku otevřené ruské invaze do konce letošního května Ukrajině z armádních skladů vojenský materiál v hodnotě 6,75 miliardy korun. Praha také spustila iniciativu, ve které shání pro Kyjev dělostřeleckou munici v zemích mimo EU. Před časem dorazila na Ukrajinu první zásilka 50 tisíc kusů munice, aktuálním cílem je dodat tam do konce roku 500 tisíc kusů. V červenci a v srpnu by mělo do země podle prezidenta Petra Pavla dorazit vždy 50 tisíc kusů munice, od září do konce roku by to mělo být měsíčně 80 až 100 tisíc. Dočasnou ochranu mělo v půlce června v tuzemsku na 350 tisíc uprchlíků z Ukrajiny.

Česká vláda pořádá pravidelná jednání také s polským kabinetem, v případě Slovenska letos v březnu konání mezivládních konzultací pozastavila kvůli rozdílným názorům na klíčová témata zahraniční politiky. Projevují se hlavně ve vztahu k Ukrajině. Několikrát odkládané mezivládní jednání s Izraelem bylo v plánu loni, těsně před vybraným termínem ale spáchalo rozsáhlý teroristický útok na Izrael hnutí Hamás a tamní kabinet cestu zrušil.