TOP 09 podpoří Němcovou. Klade si ale podmínku

Praha - Miroslava Němcová z ODS je kandidátkou na premiérku celé dosavadní vládní koalice. Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek to potvrdil v Interview ČT24. Později v Událostech však další místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová uvedla, že podpora TOP 09 pro Němcovou bude zřejmě oficiálně schválena až na zítřejším zasedání předsednictva strany. Ženíšek dále prohlásil, že pokud prezident Němcovou jmenuje, bude TOP 09 před sestavením nové vlády chtít zvolit v tajné volbě jejího nástupce v čele Poslanecké sněmovny.

Pokud by totiž koaliční kandidát v tajné volbě neuspěl, znamenalo by to podle Marka Ženíška konec koalice. „Pak ta koalice nemá smysl,“ říká Ženíšek: „Není přece nic trapnějšího, než tady po nějaké době relativně rychle vygenerovat premiéra nebo premiérku, dokonce projít i tím procesem, že pan prezident bude souhlasit, pak najít i většinu ve sněmovně, vytvořit vládu a pak se tady hádat, kdo by měl být předsedou sněmovny, a dokonce dojít třeba k takovému závěru, že v tajné volbě se ta koalice nebude moct shodnout.“

„Volba předsedy sněmovny ověří faktickou sílu koalice“

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek již ve středu večer v televizních Událostech, komentářích navrhoval, aby koaliční strany nejprve nalezly nového šéfa sněmovny. Až poté, co bude tento politik skutečně poslanci v tajné volbě zvolen, koalice podle Kalouska prověří svou faktickou sílu a bude moci s Němcovou v čele pokračovat. Na pozici předsedy sněmovny by mohl být údajně navržen místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

S tím však nesouhlasí Jiří Pospíšil z ODS: „Tajné hlasování nic netestuje. Netestuje soudržnost vládní koalice, protože nevíte, jak kdo reálně hlasoval,“ reaguje místopředseda občanských demokratů: „Je třeba říci, kdo se veřejně přihláší k té vládě.“ Pospíšil je považován za jednoho z možných kandidátů na předsedu sněmovny.

Místopředseda TOP 09 Ženíšek rovněž uvedl, že varianta úřednické vlády je pro TOP 09 nepřijatelná. Pokud by ji prezident navrhl, strana bude usilovat o rozpuštění sněmovny.

„Jsme přesvědčeni, že v tuto chvíli je řešením konání nových voleb,“ zopakoval stanovisko sociálních demokratů v Hyde parku předseda jejich poslaneckého klubu Jeroným Tejc. Tomu, že by se Němcová nakonec premiérkou stala, prý nevěří, a to s ohledem na dřívější postoje prezidenta republiky Miloše Zemana.