Tomio Okamura obhájil post předsedy SPD

Události: SPD si zvolilo vedení (zdroj: ČT24)

Opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) si na celostátní konferenci zvolilo nové vedení. Funkci předsedy obhájil lídr a zakladatel hnutí Tomio Okamura, získal 88 procent hlasů. I předsednictvo strany zůstává beze změny, včetně místopředsedy Radima Fialy. V úvodu programu přítomní drželi minutu ticha za zesnulého poslance hnutí Jaroslava Baštu, poté zazněla zdravice bývalého prezidenta Miloše Zemana, následovaly projevy předsedy a místopředsedy strany. Na konferenci vystoupí i kandidáti do evropských voleb.

Předsedou opozičního hnutí SPD bude dál jeho zakladatel a lídr Tomio Okamura, který ve volbě neměl protikandidáta. Dostal 195 z 216 hlasů. Na konferenci to oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal, podle kterého tak Okamura získal 88 procent hlasů.

Delegáti a delegátky si na stranickém sněmu zvolili také zbývající čtyři členy předsednictva, které zůstává beze změny. Místopředsedou hnutí bude v příštích třech letech nadále Radim Fiala, ve vedení kromě něj pokračují i poslanci Radek Rozvoral a Radovan Vích a europoslanec Ivan David. Na tiskové konferenci po volbě to oznámil Fiala.

Okamura, který SPD povede další tři roky, v úvodu kandidátského projevu poděkoval voličům i členům hnutí, které označil za základní pilíř strany.

Řekl, že jen program SPD je schopný zemi restrartovat. Vyzdvihl důležitost svobody slova. Její omezování je podle něj celoevropským trendem, který má původ v Bruselu a začal s pandemií covidu-19. Pro svobodné a přímé rozhodování v Česku podle něj chybí zákon o celostátním referendu. Občané se tak nemohou vyjádřit k otázkám, které se jich týkají, míní.

Dále proklamoval, že vládní koalice „straší Ruskem“ a připravuje zemi na válku formou, která omezuje práva českých občanů. Proti tomu se strana SPD důrazně postaví. „Sebevražedné sankce“ proti Rusku, podle něj ničí Českou ekonomiku. „Pokud se spojíme všichni, kdo chceme mír a ne válku a diktát Bruselu, tak máme šanci zvítězit proti válečným štváčům z pětikoalice,“ prohlásil.

Projev Tomia Okamury na konferenci hnutí SPD (zdroj: ČT24)

Volby do europarlamentu jsou podle Okamury zásadní

Volby do Evropského parlamentu označil pro hnutí za zásadní. Vyhlídku vítězství pak nazval nadějí na zastavení nebo zbrždění zhoubného vlivu, který podle něj EU má na státy střední Evropy. Dodal, že hnutí nikdy nedopustí přijetí eura a postaví se za uspořádání referenda o členství Unii.

Ve své řeči důrazně odmítl i migrační pakt, který nedávno schválil Evropský parlament. O jeho přijetí chce také uspořádat referendum. Podle něj koalice podporuje migraci z islámských a afrických zemí do Evropy.

V kandidátském projevu delegáty strany poprosil o důvěru. Pozitivně zhodnotil nárůst zastupitelů z hnutí. „Budu nadále tvrdě pracovat na obhajobě zájmů naší země, budu nadále tvrdě pracovat pro naše hnutí SPD a udělám vše co je v mých silách, abych prosadil náš program, za který nás volí občané České republiky,“ řekl v závěru projevu Okamura.

Před třetí hodinou vystoupil s proslovem také místopředseda hnutí Radim Fiala. Dotkl se v něm řady témat od ekonomiky, národních hodnot, školství přes postoj hnutí k rusko-ukrajinské válce či Green Dealu až po evropské volby. Při řečnění se nevyhnul kritice vlády nebo spekulaci o spolupráci s opoziční stranou ANO expremiéra Andreje Babiše. „Musíme dát jasný signál pro sněmovní volby v roce 2025. Musíme být připraveni podílet se na vládě,“ uvedl Fiala. Podle něj „volič napoví“, s kým by hnutí mohlo případně vládnout.

Vystoupil i Miloš Zeman, v příští vládě by uvítal SPD s ANO

Do Prahy dorazilo 225 delegátů a delegátek, kteří budou hlasovat o vedení strany. Po úvodní části programu vystoupil Miloš Zeman, který by v příští vládě rád viděl SPD s ANO. Kritizoval SPD za neprosazování přímé volby hejtmanů a starostů. Projev exprezidenta Václava Klause zazněl zprostředkovaně v řeči místopředsedy Radima Fialy. Vystoupil také lídr strany do evropských voleb Petr Mach a šéfka Trikolóry Zuzana Majerová.

Hnutí SPD je na české politické scéně od června 2015, kdy ho Okamura založil po vnitrostranických sporech a odchodu z Úsvitu přímé demokracie. Uspělo ve sněmovních volbách v roce 2017 i 2021. Podle volebních průzkumů se teď podpora SPD pohybuje kolem deseti procent. Hnutí ve svém dlouhodobém programu píše, že je vlastenecké a prosazuje přímou demokracii, tradiční hodnoty, referendum o vystoupení z Evropské unie či rovný růst důchodů všem o stejnou částku. Odmítá přijímání migrantů, rovné manželství pro všechny či vyplácení dávek lidem, které označuje za nepřizpůsobivé.