Teploty budou stoupat nad třicet až do pátku, jižní Moravu čeká obzvlášť horké pondělí

Po celý pracovní týden vydrží v Česku tropické počasí s maximálními teplotami nad 30 stupni Celsia. Následovat bude naopak chladnější, a především deštivý víkend. Kvůli očekávaným vysokým teplotám platí meteorologické výstrahy, pro jižní Moravu vydal Český hydrometeorologický ústav na pondělí výstrahu s vysokým stupněm rizika – očekává teploty přes 34 stupňů.

Přes 30 stupňů budou teploměry od pondělí do pátku ukazovat každý den – zprvu takřka v celém Česku, koncem pracovního týdne již jen na některých místech v republice. V pondělí očekávají meteorologové maximální teploty 29 až 33 stupňů Celsia, na jižní Moravě i 35 stupňů. V úterý bude 30 až 34 stupňů, ve středu a čtvrtek 28 až 32 stupňů.

V pátek má být 27 až 31 stupňů. „Ale bude se to dost odvíjet od toho, kolik bude oblačnosti a srážek, protože už očekáváme bouřky,“ podotkla meteoroložka Milada Křížová.

Výstraha s vysokým rizikem pro jižní Moravu

ČHMÚ kvůli vysokým teplotám vydal výstrahy. V pondělí ještě neplatí žádná výstraha pro sever Čech – Šluknovský výběžek, východní polovinu Libereckého kraje a sever Královéhradeckého kraje, tedy Krkonoše a Broumovsko. Ve zbytku republiky je v platnosti výstraha na teploty nad 31 stupňů a v jižní části Jihomoravského kraje výstraha na teploty přes 34 stupňů. Ta má vysoký stupeň rizika a týká se zatím jen pondělí, v úterý ji nahradí mírnější výstraha.

V úterý se bude týkat upozornění na rizika spojená s vysokými teplotami i severu Čech. Pro středu, čtvrtek a pátek je prozatím vydána výstraha na vysoké teploty pouze pro Jihomoravský kraj.

Meteorologové doporučili při vysokých teplotách zejména dodržovat pitný režim a omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Apelovali také, aby nikdo nenechával děti nebo domácí zvířata zavřená v zaparkovaných autech.

Pravděpodobnost bouřek 24.–26. 8.
Zdroj: Wetteronline.de

O víkendu klesnou teploty k dvacítce

Aktuální tropická epizoda skončí o víkendu. Ani při ní nebude úplné sucho, zprvu ojediněle, později i místy očekávají meteorologové srážky, od čtvrtka budou přicházet i bouřky, které budou v pátek a zprvu i v sobotu ojediněle silné. O víkendu je vystřídá déšť a teplota postupně klesne spíše ke 20 stupňům. V neděli by mělo být maximálně 21 až 25 stupňů.