Stávka škol platí, jednání s ministrem dohodu nepřineslo, řekl šéf odborářů Dobšík

Celodenní výstražná stávka základních, středních i mateřských škol naplánovaná na 27. listopadu platí, řekl v úterý předseda školských odborů František Dobšík. Jednání s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) dohodu nepřineslo, dodal. Bek uvedl, že rozpočet českého školství na příští rok se nezvýší a rozhodnutí o protestu je na odborech.

„Jednání sice přineslo určité přísliby, ale stále se pohybujeme u příslibů. To si školy a školská zařízení nezaslouží. Nervozita, která byla při přípravě státního rozpočtu a kapitoly školství velká, se po dnešním (úterním) jednání nijak nezmírnila,“ podotkl Dobšík v pořadu 90' ČT24.

Ministerstvo školství by mělo mít podle navrhovaného rozpočtu v příštím roce na výdaje 269 miliard korun. Proti letošku je to o 3,9 miliardy korun víc, podle školských odborů i tak chybí v resortním rozpočtu téměř osm miliard korun.

Bek odpoledne jednal o možnosti zvýšit rozpočet školství na příští rok s ministry ekonomických resortů. Po jednání s Dobšíkem zopakoval, že vláda je připravená zvážit převedení čtyř miliard korun do rozpočtu školství z rozpočtové rezervy, ale až počátkem příštího roku po bilanci letošního státního rozpočtu a čerpání evropských fondů. Peníze by tak měly být připravené při rozepisování rozpočtů jednotlivých škol na konci ledna, dodal. 

Vládní koalice se podle Beka pokusí urychleně novelizovat školský zákon tak, aby obsahoval další zmocnění pro nařízení vlády, kterým se nastavuje financování regionálního školství pomocí maximálního počtu hodin financovaných ze státního rozpočtu. Novela by podle něj měla umožnit vládním nařízením regulovat tempo, jímž se zvyšují úvazky ve školách, které nevyužívají stanovená maxima financovaných hodin.

Zároveň by novela mohla umožnit zvyšování maxima v konkrétních případech, nikoliv plošně. „Usilujeme o to, aby bylo možné zvýšit maximální počty úvazků ve školách ve specifických případech. Například ve školách, které pracují v komplikovanějším socioekonomickém prostředí,“ řekl Bek. Zvyšovat by chtěl maxima i pro školy, které mají vysoký podíl cizinců mezi svými žáky, nebo pro školy, které vzdělávají více nadaných žáků a mají pro ně specifické podmínky.

90' ČT24: Stávka škol – o co jde a jak bude vypadat (zdroj: ČT24)

Stávky se dle Dobšíka zúčastní víc než polovina škol

Odbory chystanou stávkou usilují nejen o více peněz pro školství na příští rok. Kritizují také to, že má o dvě procenta klesnout objem peněz na výdělky nepedagogických pracovníků ve školství, tedy například kuchařů, hospodářů a ekonomů škol, školních psychologů či IT pracovníků.

„Rozumím tomu, že představy mohou být větší, ale pohybujeme se v nějakých možnostech státního rozpočtu,“ podotkl náměstek ministra školství Jiří Nantl (ODS). Resort podle něj vynaložil velké úsilí k udržení pozic nepedagogických pracovníků.

Učitelská platforma, se kterou školské odbory spolupracují, dle Dobšíka počítá s tím, že se ke stávce připojí asi tisíc škol v Česku. „Určitě to bude více než polovina škol. Konečná čísla budeme mít zřejmě až v pondělí,“ předpokládá odborář. Spousta škol podle něj čekala, jak dopadne úterní jednání odborů s ministrem Bekem.

„Stávku beru jako projev upřímného zájmu o kvalitu a podmínky vzdělávání, které sdílíme a v rámci možností resortu na nich pracujeme,“ řekl Nantl.