Stát daní veřejné sbírky na léčbu dětí se spinální atrofií. „Nemorální,“ myslí si rodiče

168 hodin: Neslušná daň (zdroj: ČT)

Max, Adam a Oliver jsou jména tří dětí s příběhy se stejnou nemocí, spinální svalovou atrofií. Jde o čas. S penězi na léky pomáhá veřejnost. Nákladná léčba přesahující 50 milionů korun má ale ještě jeden háček. Stát si z peněz vybraných ve veřejných sbírkách nárokuje desetiprocentní daň. „Nemorální,“ myslí si otec Adama Samuel Chramosta. Cesta na odpuštění daně podle ministryně financí Schillerové (za ANO) není, podle některých odborníku ale existuje. Řešení navrhl také Andrej Babiš (ANO), který přišel s tím, že by mohly léčbu hradit pojišťovny.

Náklady přesahují 50 milionů korun a čas na aplikaci léku je jen do druhých narozenin. Léčba vzácné spinální svalové atrofie patří mezi vůbec nejdražší a zoufalí rodiče jsou odkázáni na pomoc druhých.

Příběh se zdánlivě zdárným koncem prožívají rodiče nemocného Maxe. Ve veřejné sbírce částku vybrali, jenže do hry se vložil stát. Finanční správa žádá desetiprocentní daň. „Lidi přispívali ze svých zdaněných peněz a jakmile se to vybere, tak se ozve stát, že chce deset procent DPH,“ říká rodič Maxíka Jiří Mosler.

Odpustit daň je podle ministryně financí Schillerové (za ANO) nemožné. Odvolává se na Evropskou komisi. „Mluvila jsem s paní eurokomisařkou. Ta daňová cesta prostě je neprůchodná,“ domnívá se Schillerová.

Expert VŠE na finanční učetnictví Jan Molín má ale jiný názor. „Já se domnívám, že cesta přes novelu daňového řádu je schůdná. Je sice pravda, že daň z přidané hodnoty je regulována nebo harmonizována na území Evropské unie, ale to podle mého názoru nevylučuje, aby mohla být prominuta daň v nějakých konkrétních mimořádných případech,“ říká. 

Mezitím ubíhá pacientům se spinální svalovou atrofií drahocený čas. Lék je možné podat jen do druhých narozenin. Max a Adam je oslaví v červnu, Oliver v srpnu. 

Příběh Maxíka, který bojuje se spinální svalovou atrofií (zdroj: ČT24)

V Polsku kličku v zákonech našli

Způsob, jak se vyhnout placení daně, našli v sousedním Polsku. Rodiče podobně nemocných dětí můžou využít dočasného zrušení daně kvůli koronaviru na dovezená léčiva zaplacená z veřejných sbírek.

„Rodiče podali žádost ministru financí, aby vzhledem k situaci spojené s koronavirem tuto daň odpustil, neboť nemohou odjet do USA. Ministr financí této žádosti vyhověl,“ říká polský advokát zabývající se zdravotnickým právem Rafal Janiszewski.

Podle Babiše by mohly léky uhradit pojišťovny

Částečné řešení navrhl premiér Andrej Babiš (ANO). Na sociálních sítích uvedl, že léčbu by mohly zaplatit pojišťovny. Nicméně se jedná jen o tyto tři konkrétní případy. Podle předsedy vlády by ale v budoucnu mohli na lék dosáhnout i další dětští pacienti. „Následně, když bude registrace od Evropské unie, tak doufejme a jsem o tom přesvědčen, že další děti také lék dostanou,“ řekl Babiš.