Splatit některé dluhy za lepších podmínek mohou lidé už jen necelý týden

Události: Milostivé léto končí za týden (zdroj: ČT24)

Už jen poslední dny zbývají lidem v exekuci, aby se mohli zbavit části dluhů. Po třech měsících totiž 28. ledna skončí akce Milostivé léto. Neziskové organizace už nyní vyzývají k jejímu opakování. Podle exekutorů by se ale musely změnit podmínky programu.

V říjnu bylo podle Exekutorské komory aktivních 1,5 milionu exekucí u veřejnoprávních institucí – tedy těch, na které se Milostivé léto vztahuje. Aktuální lednová data zatím nezveřejnila. Odhaduje ale, že se nakonec podaří zastavit jen nižší statisíce exekucí.

Podle exekutorů je důležité do konce Milostivého léta dluhy zaplatit, zastavit je i na papíře je pak možné i v následujících týdnech.

Ještě loni na podzim dlužila paní Růžena desetitisíce. Přesnou částku ani sama neznala. Nyní nemá exekuci ani jednu – i díky Milostivému létu. Na plzeňskou neziskovou organizaci Tady a teď se s žádostí o pomoc s oddlužením obrátily spolu s ní i další stovky lidí. „S klientem jsme provedli lustraci, tedy žádost o výpis exekucí. Zjistil, že syn má exekuce, ale neví přesně kolik,“ přiblížil terénní pracovník Jakub Chabr pomoc jednomu z žadatelů.

Některým pomohla sbírka

V průměru má každý dlužník v Česku exekucí hned šest. Například paní Lázóková by sama nenašetřila ani na původní dlužnou částku. Jí a mnoha dalším se na ni složili lidé. „Celkově se na sbírku podařilo vybrat sedmnáct a půl milionu korun. My jsme v tuto chvíli rozdělili zhruba šestnáct a půl milionu mezi 230 příjemců,“ vyčíslil vedoucí dluhového poradenství Člověka v tísni Daniel Hůle.

Organizace nyní vyzývá, aby se Milostivé léto znovu na podzim opakovalo. Podle exekutorů by ale tentokrát pouhé zaplacení jistiny a správního poplatku nestačilo. „Stát chce odpouštět své dluhy, nicméně by to nemělo být na úkor soudních exekutorů. Ti by měli dostat zaplaceno za svoji práci,“ uvedl prezident Exekutorské komory Jan Mlynarčík.