Soud zamítl žalobu, podle které výroky ministryně Benešové zastrašily soudce

Soud zamítl žalobu právničky Venduly Zahumenské, která tvrdila, že ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) zastrašila svými televizními výroky soudce pražského městského soudu. Vyjádření Benešové se měla týkat rozhodování o žalobách spojených s koronavirovou situací. Soudce uvedl, že výroky neměly žádný přímý dopad do práva žalobkyně, takže jí nelze přiznat ochranu před nezákonným zásahem správního orgánu. Rozsudek je pravomocný, je proti němu možné podat kasační stížnost.

Výroky Benešové zazněly loni pátého května v pořadu České televize Interview ČT24. Ministryně se tehdy vyjádřila jednak k možnosti žádat po státu náhradu škody v souvislosti s omezením podnikání, jednak k rozsudku Městského soudu v Praze, který krátce předtím zrušil jako nezákonná čtyři opatření ministerstva zdravotnictví omezující volný pohyb a maloobchod.

Ke škodě Benešová uvedla, že stát žádnou nezpůsobil, že tvrzená škoda „nemůže být virtuální“ a že se musí prokázat, což není jednoduché. Ohledně rozsudku zkritizovala soudce Štěpána Výborného za to, že se z rozhodování nevyloučil pro podjatost. Prohlásila také, že soud žalobci – tedy expertovi na zdravotnické právo Ondřeji Dostálovi – „v podstatě pomáhal vylepšit tu stížnost tak, aby byla úspěšná“.

Podle právničky Venduly Zahumenské ministryně svými výroky zasáhla do nezávislého výkonu justice. Poukázala na to, že soud po vyřčených výrocích odmítl nebo zamítl její žaloby, které podala proti koronavirovým omezením.

Mají soudci strach?

„Jsem upřímně přesvědčen, že soudci zdejšího soudu se bojí. A je možné, že se bojí v důsledku výroků ministryně Benešové. Jinak si neumím představit, proč by nerespektovali judikaturu, podle níž dlouhá léta rozhodovali,“ prohlásil ve středu u pražského městského soudu právní zástupce žalobkyně David Zahumenský.

Předseda soudního senátu Slavomír Novák ale podotkl, že výroky se netýkaly Zahumenské ani žádné živé kauzy, ve které by byla žalobkyní. Uvedl rovněž, že judikatura k protiepidemickým opatřením se neustále vyvíjí. „Ani v nejmenším nelze hovořit o ustálené judikatuře,“ konstatoval.

Připomněl také, že ministryně spravedlnosti Benešová nemůže obecně ani konkrétně zasahovat do rozhodování soudů. Nemá ani pravomoc postihnout soudce za způsob jeho rozhodování.